Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 Ajansı 'Kültürel Mirasın Korunması-Kentsel Projeler' için 160 Milyon TL Harcadı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, kentin 'Avrupa Kültür Başkenti' ilan edildiği 2010 sürecinde hayata geçirilen 'kültürel mirasın korunması ve kentsel projeler' alanında yapılan çalışmalar için 160 milyon 501 bin 912 TL harcadı. Sağlanan bütçenin 125 milyon 684 bin 474 TL'si restorasyon, onarım, yapım işleri, 13 milyon 313 bin 710 TL'si

yapi.com.tr / AA
2010 Ajansı 'Kültürel Mirasın Korunması-Kentsel Projeler' için 160 Milyon TL Harcadı

BR>
2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yürütülen restorasyon ve yenileme çalışmalarıyla ele alınan tarihi ve kültürel miras eserleri arasında Galata Mevlevihanesi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, Arap Camisi, Haseki Külliyesi, Kılıç Ali Paşa Camisi de bulunuyor.

Galata Mevlevihanesi

Osmanlı'nın Pera'da bıraktığı en derin iz olan ve 1491 yılında 2. Beyazıt döneminde kurulan Galata Mevlevihanesi, 1925 yılında tekkelerle birlikte kapatıldı. Mevlevihaneye bağlı yapılar bir süre lojman, ilkokul ve karakol olarak hizmet verdikten sonra 1975'te Divan Edebiyatı Müzesi olarak ziyarete açıldı. İstanbul'un ilk ve orjinal haliyle günümüze ulaşabilen tek mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi, ajansın 1 milyon 533 bin 812 TL'lik bütçe desteğiyle yenilenen yüzüyle bu yıl ziyaretçilerini karşılayacak. Mevlevi kültürünün gün ışığına çıkarılması ve günümüz müzecilik anlayışının sunduğu modern tekniklerle sergilerin yapılmasına yönelik 2009 yılında başlayan bakım, onarım ve koruma çalışmalarının tamamlandığı mevlevihanede, ayrıca Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli dervişleri, neyzenleri ve divan şairlerinin kabirlerinin bulunduğu Hamuşan Hazire Alanı'nın restorasyonu da yapıldı. Restore edilen eserler arasında Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi ve Şeyh Galip Dede Türbesi de bulunuyor. Çevre düzenlemeleriyle de mevlevihane bahçesinin ziyaretçilere daha nitelikli hizmet vermesi sağlandı.
    
Arap Camisi
    
4. Haçlı Seferi'nden sonra İstanbul'da kurulan Doğu Latin İmparatorluğu döneminde inşa edilen Latin kiliselerinden biri olan Arap Camisi, milattan sonra 717 yılında İstanbul'un fethi için gelen Müslüman Araplar tarafından ilk ezanın okutulduğu cami olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Osmanlı döneminde ilk olarak Sultan 3. Mehmet zamanında bir onarım geçiren Arap Camisi'nin etrafındaki yapılar 17. yüzyılın sonlarına doğru olası zararları önlemek amacıyla yıktırıldı. 1734 yılında Saliha Sultan tarafından büyük bir restorasyon çalışmasının yaptırıldığı cami, 1807'de Galata'da çıkan yangında zarar gördü ve esaslı bir tamir geçirdi. 1868 yılında 2. Mahmut'un kızı Adile Sultan ile eşi Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan büyük bir restorasyon çalışmasına tabi tutulan caminin avlusunun altına bir sarnıç ile şimdiki şadırvan inşa edildi. Balkan Savaşı'ndan önce tekrar tamir edilen camide, Giritli Hasan Bey tarafından önemli değişiklikler yaptırıldı. Caminin ahşap döşemesinin altından çok sayıda kitabeli ve armalı mezar taşı çıkarıldı. Mihrabın yanındaki hücrenin ''Mesleme'nin Çilehanesi'' olarak düzenlenmesi ve kaldırılan hünkar mahfili merdiveninin yerine rüya ile keşfedildiği söylenen Arap Baba Türbesi'nin yapılması yakın tarihlerde gerçekleşti. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki caminin restorasyonu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında yapılıyor. Caminin, koruma kurulu onaylı 2 milyon 462 bin 754 TL bütçeli restorasyon projesi, devlet ve üniversite arşivlerinde yer alan belgelere, yerinde yapılan ayrıntılı araştırmalara göre elde edilen verilere dayalı olarak, bilimsel kurulun kararları doğrultusunda gerçekleştiriliyor.
    
Kılıç Ali Paşa Camisi
    
Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin 16. yüzyılda Mimar Sinan'a yaptırdığı ve Ayasofya'nın küçük boyutta bir kopyası niteliğini taşıyan Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Camisi, 2010 enerjisiyle yüzyılların tozundan arındırılıyor. Mimar Sinan'ın, çok daha küçük ölçüde olmak üzere Ayasofya'nın planını ve Osmanlı dönemi Türk mimarisinin unsurlarını kullanarak, değişik bir mimari anlayışla inşa ettiği eser, Ayasofya mimarisinin geliştirilmiş bir aşaması olarak nitelendiriliyor. İstanbul ulaşımının kilit noktalarından birinde bulunan, deniz ve kara trafiğinin yarattığı hava kirliliğinden olumsuz etkilenen Kılıç Ali Paşa Camisi, 7 milyon 202 bin 720 TL'lik restorasyon bütçesiyle tepeden tırnağa elden geçiriliyor.
    
Haseki Külliyesi müze oluyor
    
Fatih ilçesinin Haseki semtinde cami, medrese, imaret, darüşşifa ve sıbyan mektebinden oluşan ve 16. yüzyılda inşa edilen klasik dönem külliyesi olan Haseki Külliyesi, atıl durumdan kurtarılarak müzeye dönüştürülecek. Mimar Sinan'ın baş mimar seçildiği yıl Hürrem Sultan için yaptığı külliye içindeki medresenin, yürütülen restorasyon çalışmalarıyla kütüphane ve enstitü merkezi olarak, müzeden bağımsız bir girişle müze ziyaretçileri dışındaki kullanıcılara da açılabilmesi, imaret ve darüşşifa yapılarının sergi birimi olarak, dış mekanların ise herkese açık dinlenme mekanı ve aynı zamanda açık hava müzesi olarak kullanımı öngörülüyor. Bir süredir boş tutulan külliyenin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yürütülen 6 milyon 605 bin 50 TL bütçeyle restore edilerek, mayıs ayında açılması planlanıyor.
    
Surp Vortvots Vorodman Kilisesi
    
19. yüzyılın ilk çeyreğinde Kumkapı'da patriklik makamına bağlı bir külliye olarak Krikor Balyan tarafından inşa edilen Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, restorasyon çalışmasıyla iyileştirilerek, kentsel tasarım ölçeğinde kent kullanımına açılacak ve kültürel bir işlevsellik kazandırılacak. 2 milyon 200 bin 877 TL'ye mal olacak restorasyon ile kilisenin bir kültür merkezine dönüştürülmesi, sergileme ve çeşitli kültürel aktivitelere uygun çok amaçlı bir işlev kazandırılması, ziyaret edilebilir hale getirilmesi, Ermeni kültürünün gerek İstanbul bağlamında gerek semt bağlamındaki tarihsel varlığına yönelik farkındalık bilincinin oluşturulması hedefleniyor. 1940'lı yıllarda zincir ve halat fabrikası olarak kullanılan, Varto ve Lice depremzedelerinin barınma ihtiyacını karşılayan kilise, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının yürüttüğü proje çerçevesinde şehrin yeni kültür odaklarından biri olacak.
    
Diğer projeler
    
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, restorasyon projeleri kapsamında kentteki muhtelif türbeleri de restore ediyor. Toplam 4 etapta tamamlanacak türbeler restorasyonuyla, Türk ve İslam dünyası için önemli kişilerin türbelerinin ve hazire alanlarının bakım ve onarım çalışmalarının yapımı amaçlanıyor. 4 milyon 982 bin 60 TL'ye mal olacak restorasyon kapsamında 22 ayrı türbe ve hazire alanı ele alınıyor.
    
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının hayata geçirdiği restorasyon projeleri arasında 1 milyon 328 bin 407 TL bütçesiyle Şehzade İmareti restorasyonu, 8 milyon 779 bin 200 TL bütçesiyle Kandilli Geleneksel El Sanatları ve Kültür Merkezi, 2 milyon 237 bin 594 TL bütçesiyle Şehzade Türbeleri ve Hazire Alanları Projesi, 8 milyon 492 bin 930 TL bütçesiyle Sultanahmet Meydanı düzenlemesi, 1 milyon 319 bin 240 TL bütçesiyle Fatih Davutpaşa Medresesi, 3 milyon 186 bin TL bütçesiyle Eyüp Rami Kışlası Kütüphane Binası, 2 milyon 391 bin 619 TL'lik Otağ-ı Hümayun Binası'nın restorasyonu öne çıkıyor.
    
Restorasyon projeleri dışında, UNESCO Dünya Miras Komitesinin 2004 yılından beri istediği, ancak bugüne kadar ilgili kurumların programlarında yer veremediği ''Tarihi Yarımada Alan Yönetim Planı'' da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının bütçe katkısı ve ilgili kuruluşların koordinasyonuyla yapılarak UNESCO'ya iletildi.
    
Yenikapı Marmaray Metro Transfer Merkezi'ndeki kazılar sonucu ortaya çıkan İstanbul'un 8 bin yıllık geçmişini belgeleyen arkeolojik alanın uluslararası ve ulusal tasarımcılar eliyle projelerinin elde edilmesi için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalışmalar başlatıldı.
    
İstanbul'un Anadolu yakasında yürütülen en kapsamlı arkeoloji çalışması olan Küçükyalı Arkeoloji Parkı'ndaki kazılar, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının 360 bin TL'lik bütçe desteğiyle 2010 yılında da devam etti. Ayrıca aralarında Hasköy Mayor Sinagoğu, Kariye Müzesi, Sirkeci Hocapaşa Yayalaştırma Bölge İyileştirme, Beykoz Riva Kalesi restorasyon ve iyileştirme projelerinin de yer aldığı çok sayıda proje hayata geçirildi.
    
Öte yandan, Şişli Kaymakamlığı olarak kullanılan Köse Mehmet Raif Paşa Konağı, İstanbul'da modern bankacılığın, kentte ilk belediyenin kuruluşunun, kentsel altyapının modernleşmesinin, yeni eğitim kurumlarının oluşmasının öncüsü olan Abraham Salomon de Kamondo'nun anıt mezarının da restorasyonu ele alındı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/2010-ajansi-kulturel-mirasin-korunmasi-kentsel-projeler-icin-160-milyon-tl-harcadi_86329.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!