Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2013'ün Avrupa Kültür Başkentleri Marsilya ve Kosice

Avrupa’nın en tehlikeli metropollerinden biri olarak görülen Fransa'nın güneyindeki Marsilya, Slovakya’nın Kosice kenti ile birlikte 2013 Avrupa Kültür Başkenti.

yapi.com.tr
  • Marsilya
  • Marsilya
  • Marsilya
  • Kosice
  • Kosice

Nüfusu 850 bin civarında olan ve özellikle Kuzey Afrikalı göçmenlere ev sahipliği yapan Marsilya’da halkın üçte biri yoksulluk sınırında yaşıyor. Fransa’nın en eski kenti olmasının yanı sıra Paris’ten sonra ülkenin ikinci büyük şehri olan Marsilya'da yıllardan beri kente yeni bir çehre kazandırmak için çalışmalar devam ederken, kentin bazı kesimleri baştan aşağı yenileniyor.

Slovakya’nın kültürel açıdan zengin bir bölge olsa da maddi açıdan aynı zenginlikten uzak olan kuzeydoğu kesiminde yer alan Kosice için ise kültür başkenti projesi, kentin yeniden keşfedilmesi ve terkedilmiş binalara yeni bir amaç bulmak için iyi bir fırsat olmaya aday. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Kosice, burada yaşamak ve bölgeyi yeniden şekillendirmek isteyen genç ve yaratıcı insanlara, ziyaretçilere kucak açıyor.

Marsilya

Kentsel dönüşüm

Eski bir liman olan Vieux Port, şehrin sosyal merkezlerinden biri. Barlar ve restoranlar liman boyunca insanlarla dolup taşıyor. Şehri, 2013 yılının Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlamak için, binaların cepheleri boyanmış ve bir zamanların görkemli bulvarı Cannebiére de yenilenmiş.

Her yer inşaat

Marsilya’da neredeyse her yer inşaat alanı. Limanın dev koruma duvarının üzerinde bile kazı var. İşin yapıldığı yüksekliğe ve bir çitin bile olmadığına bakıldığında güvenlik önlemleri oldukça gevşek görünüyor.

Temiz bir dünya için

Marsilya şehri sabunları ile ünlü. Fotoğrafta, 'Savonnerie Marseillaise de la Licorne' adında bir sabun imalatçısında çalışan Alexandra görülüyor. Arka taraftaki odalarda üretilen sabun dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.“En fazla ihracatı Japonya’ya yapıyoruz,“ diyor Alexandra. Lavanta ve zeytinyağı içerenleri, en popüler olanları.

Göçmen şehri

Limanın kuzeyinde, birçok göçmene ev sahipliği yapan Noailles semtinde bir pazar yeri. Noailles'deki göçmenler kısmen 18 ve 19’uncu yüzyıllarda inşa edilmiş eski ve harap evlerde yaşıyor. Pazar standları çoğunlukla Kuzey Afrika’nın Mağrip bölgesinden gelen göçmenlerce işletiliyor.

Tarihî Marsilya

Limanın yakınındaki Panier, Marsilya şehrinin tarihî merkezi ve ilk yerleşimlerin bulunduğu semt. Semtteki sokaklar ve merdivenlerin tarihi Antik Yunan’a kadar dayanıyor. Bazı yerlerde, eski evlerin ve duvarların üzerine yenileri inşa edilmiş. Fakat restorasyona rağmen, Panier semti eski cazibesini hâlâ muhafaza ediyor.

Yaşanılası yer

Sanatçılar, öğrenciler ve tasarımcılar La Plaine semtinde yan yana yaşıyor. Semtin kalbi olan Cours Julien‘de birçok kafe, butik ve restoran var. Kiraların hızla yükseldiği La Plaine zamanla daha şık ve gözde bir yer haline geliyor.

Renklerin dünyası

Renkli sokak sanatlarını sevenlerin Berlin’e ya da New York’a kadar gitmesine gerek yok. La Plaine semtindeki Cours Julien'i çevreleyen sokaklarda birçok grafiti görmek mümkün. Burada sanatsal olmayan bir bina cephesi neredeyse yok. Dükkanların panjurları dahi renklendirilmiş.

Oyun alanları merdivenler

Marsilya'da çok fazla beton, çok az oyun alanı var. Çocuklar eğlenmek istediklerinde yaratıcı olmaları gerekiyor. Tepelik bir şehir olan Marsilya'da merdiven korkulukları çocuklar için kaydırak anlamına geliyor. Aileler içinse alışıldık bir durum.

Marsilya’nın yeni yüzü

Herkesin pek hoşuna gitmese de, Fransız gemicilik şirketi CGM-CMA’nın yeşil ışıltılı iş merkezi çağdaş Marsilya'nın simgesi haline gelmiş durumda. Kıyı şeridindeki dalga eğimli cam-çelik konstrüksiyon ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı. 145 metre uzunluğundaki 33 katlı binada 2 bin 700 kişi çalışıyor.

Yapı sanatı

Büyük bir tramplen gibi görünebilir fakat aslında bu bir müze ve kültür merkezi. Akdeniz Bölgesel Merkezi, Marsilya’nın Akdeniz’deki komşularıyla işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bin 300 metrekarelik fuar alanı da dahil 10 bin metrekarelik binanın tasarımcısı İtalyan mimar Stefano Boeri.

Yükselen şehir

Fransa’nın en yoksul büyük şehri gelecek vaad ediyor mu peki? Kimi yatırımcılar buna ikna olmuş ve limandaki rıhtımda modernleştirme çalışmalarına başlamışlar. Bunlardan bir tanesi 17 bin metrekarelik şık alışveriş ve ofis alanı. Eskiden tahıl silolarıyla dolu olan sahil şeridi de artık Marsilya’nın en iyi adresleri arasında.

İleriye dönük planlar

Marsilya’da 2013 sonrası için de inşaat projeleri planlanmış. Bunlar 2020 yılında şehrin nasıl görüneceğine ilişkin fikir veriyor. Avrupa’nın en geniş kentsel dönüşüm projesi olan Euromed, 480 hektarlık liman alanının yenilenmesi ve 7 milyar dolarlık yatırımla müze ve gökdelenlerin inşasını kapsıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/2013un-avrupa-kultur-baskentleri-marsilya-ve-kosice_104110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!