Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2013'ün Avrupa Kültür Başkentleri Marsilya ve Kosice

Avrupa’nın en tehlikeli metropollerinden biri olarak görülen Fransa'nın güneyindeki Marsilya, Slovakya’nın Kosice kenti ile birlikte 2013 Avrupa Kültür Başkenti.

yapi.com.tr
  • Marsilya
  • Marsilya
  • Marsilya
  • Kosice
  • Kosice

Kosice

Slovakya’ın doğusundaki Kosice, Marsilya ile 2013 Avrupa Kültür Başkenti unvanını paylaşıyor. Şehre gelen her ziyaretçinin, güzel, eski bir bulvar olan Hlavna Ul.‘a er ya da geç yolu düşüyor. Bulvar boyunca, tiyatro, katedral ve çeşmeli park gibi önemli turistik noktaları görmek mümkün.

Zengin mozaik

Kosice 2013’te çeşitlilik üzerine kurulu zengin tarihini yeniden keşfediyor. Çeşitli ülke, imparatorluk ve kültürler bu şehirde iz bırakmış. Bugün dahi Kosice‘de Slovak, Çek, Macar, Karpat Almanları, Ukrayna ve Rutenya kültürlerinden izler bulmak mümkün.

Yahudi mirası

Kosice’de karşılaşılabilecek sürprizler de var. 1883 yılında inşa edilen bu sinagog uzun süredir kullanılmıyor. Yahudi soykırımı öncesinde, Kosice ülkedeki en büyük Yahudi topluluklarından birine ev sahipliği yapıyordu. Şimdi ise burada çoğu yaşlı, yalnızca 260 Yahudi yaşıyor.

Şehrin yeni yüzü

Kosice’nin kültür başkenti olmasının Avrupa ile daha da yakınlaşmasına yardımcı olması umuluyor. Şehir genç, modern ve kozmopolit bir imaja bürünerek kendini yenilemek istiyor. Şehir merkezinde halen devam eden birçok inşaat projesi mevcut. Bu, bazı binalar için ise yıkım anlamına geliyor.

Sosyalizmin kalıntıları

20’nci yüzyıl boyunca şehrin tarihi bölgesinde gri renkte, sosyalist tarzda apartmanlar inşa edilmiş. Komünizm döneminde Kosice, sanayisi hızla gelişen bir şehir olduğundan konut ihtiyacının oldukça yüksek olduğu biliniyor.

Kenar mahalle

Kosice’den arabayla 10 dakikada ulaşılabilen Lunik IX mahallesi, siyasi bir skandalı gözler önüne seriyor. Binlerce Roman'a ev sahipliği yapan yerleşim alanında su ve elektrik yok. Bölgede ne sıhhî tesisat ne de umut var. Romanlara genellikle önyargı ile bakılıyor. Bu durum Romanların hem iş bulmalarını zorlaştırıyor, hem de toplumdan dışlanmalarına neden oluyor.

Ahşap hazineler

Kosice’ye giriş kapısı olarak nitelendirilebilecek Karpat ormanlarında yürüyüş yapmak ve çok sayıda ahşap kiliseyi keşfetmek mümkün. UNESCO Kültür Mirası listesinde de yer alan bu kiliseler yüzyıllar boyunca burada yaşayan farklı mezheplerce inşa edilmiş.

Cennet Kosice‘de

Slovak Cenneti olarak anılan bu yer, kanyon, uçurum ve kayalıklarla dolu bir alan. Uzun bir uçurumun üzerindeki Spis Kalesi, Orta Avrupa’nın en büyük kalelerinden biri. Uzunca bir sürede inşa edilen kale kompleksi neredeyse tüm Avrupa mimari tarzını temsil ediyor ve UNESCO Kültür Mirası olarak kabul görüyor.

Bardejov

Başka bir UNESCO alanı olan Kosice’nin hemen kuzeyindeki Bardejov da, görülmeye değer bir yer. 13’üncü yüzyılda Bartfeld olarak bilinen kasaba, Alman göçmenler buraya yerleştikten sonra en parlak dönemini yaşamış. Eski belediye binası artık ziyaretçilerin kentin uzun tarihini izleyebileceği bir müzeye ev sahipliği yapıyor. 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/2013un-avrupa-kultur-baskentleri-marsilya-ve-kosice_104110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!