Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"2019 Mega Projeler Yılı Olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 2019’un mega projeler yılı olacağını söyledi. Turhan, Kanal İstanbul, Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli gibi projeleri 2019'da başlatacaklarını açıkladı.

yapi.com.tr
"2019 Mega Projeler Yılı Olacak"

Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’ni 2019’da Yap-İşlet Devret modeli ile yapmayı planladıklarını söyleyen Cahit Turhan, Kanal İstanbul'u da 2019’da başlatmayı amaçladıklarını kaydetti. Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; Turhan, dünyanın birçok ülkesinden büyük yatırımcıların Kanal İstanbul Projesi hakkında bilgi aldığını ve projede yer almak istediğini açıkladı. Yüksek hızlı demiryolu projelerine de devam ettiklerini belirten Turhan, 2019 yılında da Türkiye’nin dört bir yanında başlattıkları hızlı tren ve yüksek hızlı tren inşa çalışmalarına devam edileceğini dile getirdi. Bakan Turhan, Para Dergisi’ne 2019 yılı hedeflerini ve önceliklerim anlattı.

"Dev projeler tanımlanacak"
“2019 yılında da yatırımlara devam edeceğiz” diyen Bakan Turhan, karayollarında şu an mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edileceğini, dev projelerin tamamlanacağını vurguladı. 16 yılda bölünmüş yollarda bir devrim gerçekleştirdiklerini ifade eden Turhan, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 26 bin 400 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Turhan, bu yılın sonuna kadar da bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 870 kilometreye çıkaracaklarını söyledi.

YHT projelerine devam
Yüksek hızlı demiryolu projelerine bu yıl devam ettiklerini söyleyen Turhan, Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı demiryolu hatlarını tamamladıklarını ve 45 milyona yakın insanın bu hatlarda seyahat etmesini sağladıklarını belirtti. 2019’da da Türkiye’nin dört bir yanında başlattıkları hızlı tren (HT) ve yüksek hızlı tren (YHT) inşa çalışmalarına devam edileceğini dile getiren Turhan, Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu hattı inşasını 2019 sonunda tamamlamak için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Turhan, Ankara-İzmir yüksek hızlı demiryolu hattının Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak kesimini 2020, Uşak-Manisa-İzmir kesimini 2021’de, Ankara-Bursa hattını ise 2020’de tamamlayarak işletmeye açmayı planladıklarını aktardı. Gayrettepe-Yeni Havalimanı Raylı Sistem bağlantısı ile Sabiha Gökçen Havalimanı demiryolu bağlantısının 2019’da tamamlanacağını vurgulayan Turhan, “Samsun, Amasya, Tokat ve Sivas illerini sınırlarına alan 378 km uzunluğundaki Samsun-Kalın Demiryolu Hattı'nın Modernizasyonu Projesi’ni de 2019’da tamamlamayı amaçlıyoruz. Tek hatlı, sinyalizasyonsuz mevcut demiryolu hattını çağdaş mühendislik standartlarına göre modernize ediyoruz” diye konuştu.

Üç katlı tünel ihalesi
Bakanlık uhdesinde dünyanın en büyük projelerini başlattıklarını, birçoğunu tamamladıklarını belirten Turhan, önemli bir bölümünün ise inşaatlarının devam ettiğini dile getirdi. Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerin devam ettiğini dile getiren Turhan, çalışmaların takviminde ilerlediği 1915 Çanakkale Köprüsü’nün keson temellerinin Mart ayında atılmasının planlandığını aktardı. Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin 2019’da Yap-İşlet Devret Modeli ile ihalesini yapmayı planladıklarını vurgulayan Turhan, şunları söyledi:

“Bu tünel ile Boğaziçi Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu metro tüneli ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli iki köprünün ortasında birleştirilerek tek seferde geçilecek. Günde 6.5 milyon insanın kullanacağı toplam dokuz farklı raylı sistem, ekspres metro ile birbirine bağlanacak. 30.2 km uzunluğundaki Raylı Sistem İncirli-Gayrettepe-Altunizade-Söğütlüçeşme arasında 15 istasyonda hizmet verecek. 10 istasyonda 11 raylı sistem hattına entegre olacak.” Dünyanın en büyük projelerinden olacak Kanal İstanbul’a, Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğu için büyük önem verdiklerini söyleyen Turhan, projenin İstanbul Boğazı’nın deniz trafiğinde giderek artan sorunlara çözüm olması yönünden de büyük önem taşıdığını dile getirdi. Şu an dünyanın birçok ülkesinden büyük yatırımcıların gelip proje hakkında bilgi aldığını belirten Turhan, “Bir yatırım projesi olarak Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi olacak bu projeye katılmak istediklerini belirtiyorlar. Amacımız 2019 yılı içerisinde bu projeyi başlatmak” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2019-mega-projeler-yili-olacak_169324.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!