Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2040’ın Kazananı Rüzgar ve Güneş

IEA raporu: Önümüzdeki 25 yılın kazananı doğalgazın yanı sıra özellikle rüzgâr ve güneş olacak. Bu dönemde kömür ve petrolün payları gerilemeye devam edecek

yapi.com.tr
2040’ın Kazananı Rüzgar ve Güneş

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2016 (World Energy Outlook 2016) raporuna göre, gelecek yıllarda gerçekleşecek küresel enerji sistemindeki büyük dönüşümlerin bir sonucu olarak, 2040 yılında enerji talebi karşılama yarışının kazananları yenilenebilir enerji ve doğalgaz olacak.

Rapora göre hükümet politikaları ve enerji sektöründeki maliyetlerin düşmesi ile önümüzdeki 25 yılda yenilenebilir enerji üretimi iki katına çıkacak ve enerji verimliliğinde iyileşme sağlanacak. Doğalgaz rolünü genişletirken kömür ve petrolün payları gerilemeye devam edecek.

İşte raporda öne çıkanlar:

Uzun vadede, petrol ve doğalgaz yatırımları talebi karşılamak ve azalan üretimi değiştirmek için gerekli olmayı sürdürüyor ancak yenilenebilir enerjilerin ve enerji verimliliğinin artması pek çok ülkedeki petrol ve gaz ithalatını azaltıyor.

Kömür tüketiminde önümüzdeki 25 yıl içerisinde hava kirliliği ile mücadele ve yakıt karışımının çeşitlendirilmesi çabaları nedeniyle Çin’deki talep azalmaya başladığı için yeteri kadar gelişme görülmemektedir.

4 Kasım’da yürürlüğe giren Paris Anlaşması, küresel ısınmaya karşı mücadelede atılmış önemli bir adımdır. Ancak daha iddialı iklim hedeflerine ulaşmak son derece zorlayıcı olacak.

Şu anki uluslararası taahhütlerin uygulanması, 2000 yılından bu yana yılda ortalama 650 milyon ton olan enerji ile ilgili karbon emisyonlarında öngörülen artış ile 2040 yılında yaklaşık 150 milyon tona yavaşlamasına neden olacaktır. Bu önemli bir başarı olsa da, ortalama küresel sıcaklıktaki artış 2100 yılına kadar sadece 2.7 °C’ye sınırlanacağı için, iklim değişikliğinin kötü etkilerini önlemek için yeterli değildir.

2 °C’ye giden yol zor olsa da, daha düşük karbon teknolojilerini ve enerji verimliliğini hızlandıracak politikalar tüm sektörlerde uygulanırsa başarılabilir. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde karbon emisyonlarının zirve yapmasını ve yüzyılın sonuna kadar küresel ekonominin karbon nötr hale gelmesini isteyecektir.

Birol: Yenilenebilir kullanımını genişletmeli

IEA’nın İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, raporla ilgili açıklamasında “Önümüzdeki 25 yılda doğalgaz, özellikle de rüzgâr ve güneşi net kazananlar olarak görüyoruz” dedi. Birol, “Fakat, küresel enerjinin geleceği ile ilgili tek bir hikâye yok. Uygulamada devlet politikaları buradan nereye gideceğimizi belirleyecek” diye belirtti. Dr. Fatih Birol, “Yenilenebilir enerjiler gelecek yıllarda çok büyük ilerleme kaydediyor ancak kazançları büyük ölçüde elektrik üretimi ile sınırlı kalıyor. Yenilenebilir öykünün bir sonraki sınırı muazzam büyüme potansiyelinin bulunduğu endüstri, yapı ve ulaşım sektörlerinde kullanımlarını genişletmek” ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2040in-kazanani-ruzgar-ve-gunes_153866.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!