Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

32 Yıllık Rüya Gerçek Oldu Hızlı Tren Sefere Çıkıyor

Saatte 250 kilometre hıza uygun trenlerin çalıştırılacağı ve Ankara-İstanbul arasını üç saate indirecek Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Eskişehir etabında test sürüşleri 29 Ekim’de başlayacak.

Zaman Gazetesi
32 Yıllık Rüya Gerçek Oldu Hızlı Tren Sefere Çıkıyor

b>İzmir-Aydın hattına 1856 yılında ilk kazmanın vurulmasıyla faaliyete başlayan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 150. kuruluş yıldönümünü kutladığı bugünlerde hızlı trene hazırlanıyor.

Saatte 250 kilometre hıza uygun trenlerin çalıştırılacağı ve Ankara-İstanbul arasını üç saate indirecek Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Eskişehir etabında test sürüşleri 29 Ekim’de başlayacak. 206 kilometrelik etapta önce trenin hangi kilometrede hangi sürati yapabileceğine ilişkin hız sınırlarını belirlemek amacıyla yol ölçümleri tamamlanacak. Ardından da birkaç ay sürecek deneme sürüşleri gerçekleştirilecek. Müşavir firmanın ‘seferler 2007 yılına sarkabilir’ görüşüne rağmen Demiryolları, Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 5 dakikaya indirecek hızlı tren seferlerini yılbaşından önce başlatmayı hedefliyor. Eskişehir-İstanbul arasındaki ikinci etabın ise 2008 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'nin 32 yıllık hayali hızlı tren projesinin müşavirliğini yürüten Mescioğlu Mühendislik yetkilileri, Ankara-Eskişehir hızlı tren etabı ile ilgili daha önce TCDD'ye verdikleri tarihte bir değişiklik olabileceğini belirtiyor. Kötü hava şartlarını gerekçe gösteren firma yetkilileri, 2006 yılı sonunda bitirilmesi sözü verilen Viyadük 1 ve Viyadük 4'ün belirtilen tarihte tamamlanmasının zor olduğunu bildirdi.

Demiryolları yönetimi ise, danışman firma tarafından öne sürülen gerekçeleri kabul etmedi ve altyapı çalışmalarına Aralık 2003’te başlanan işin zamanında bitirilmesi için ne gerekiyorsa yapılması yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine firma, uzman ekip ve ekipman sayısını artırarak projeyi zamanında bitirme konusunda gayret sarf edeceklerini iletti. TCDD, ekim sonunda Ankara-Eskişehir etabındaki tek hat üzerinde yapılması planlanan test sürüşlerinde bir aksilik yaşanmaması için, projenin fizikî gerçekleşmesinde çalışan Beylikova 1-2, Biçer ve Polatlı şantiyelerini hattın verilen tarihe yetiştirilmesi için uyardı. Şantiyeler aralıksız 24 saat çalışıyor.

1,5 ay önce hattın fizikî gerçekleşme oranı yüzde 73 seviyelerinde iken geçen hafta yüzde 78'i aştı. Elektrifikasyon direklerinin yüzde 73'ü dikildi. Yola döşenen rayların uzunluğu bir ay öncesine göre 110 kilometre artarak 230 kilometreyi buldu. TCDD yetkilileri, çok büyük bir aksilik yaşanmaması halinde, çift yönlü yapılan Ankara-Eskişehir hattında, hızlı tren seferlerinin bu yılın sonunda başlayacağını dile getiriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/32-yillik-ruya-gercek-oldu-hizli-tren-sefere-cikiyor_48542.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!