Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

4. Çeyrek Brüt Dış Borç Stoku

Hazine Müsteşarlığı, 2013'ün dördüncü çeyreğine ilişkin Türkiye'nin brüt dış borç stoku geçici verileri ile net dış borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye brüt dış borç stoku, 2013'ün dördüncü çeyrek sonu itibarıyla 388,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

yapi.com.tr / AA
4. Çeyrek Brüt Dış Borç Stoku

Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 267 milyar dolar ile yüzde 68,8 ve kamu kesimi borçlarının payı 116 milyar dolar ile yüzde 29,9 oldu. Merkez Bankası borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı ise 5,2 milyar dolar ile yüzde 1,3 olarak gerçekleşti.

Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu, uzun vadeli dış borçlardan oluştu. Merkezi Yönetim Dış Borç Stoku, 2013 yılı dördüncü çeyrek dönem sonu itibarıyla 85,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktarın 55,7 milyar dolar tutarındaki kısmı, uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.

Merkezi yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları ise söz konusu dönemde 30,3 milyar dolar oldu.

Özel sektör dış borçları

Kısa vadeli özel sektör dış borcu da söz konusu dönem sonu itibarıyla 110,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içinde bankacılık sektörünün payı 72 milyar dolar oldu.

Özel sektörün 2013 yılı dördüncü çeyrek dönem sonu itibarıyla uzun vadeli dış borçları ise 156,4 milyar dolar olarak hesaplandı. Finansal olmayan kuruluşlar 85,6 milyar dolar ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içinde en büyük paya sahip oldu.

Kur etkisi

Merkez Bankası uzun vadeli dış borçları, geçen yılın son çeyreğinde 4,4 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 833 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Dış borç istatistiklerinde büyüklüklerin dolar cinsinden ifade edilmesi uluslararası bir standartken, bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açıyor. Bu çerçevede, 2013 Eylül-2013 Aralık döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 820 milyon dolar tutarında artış gösterdi.

Net dış borç 230,6 milyar dolar

Türkiye'nin 2013 yılı Aralık sonu itibarıyla net dış borç stoku da 230,6 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, kamu net borç stoku 198,3 milyar lira, AB tanımlı genel yönetim borç stoku ise 566,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/4-ceyrek-brut-dis-borc-stoku_118858.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!