Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

800 Bin İstanbullu’ya Göç Yolu Gözüktü!

İstanbul’un en eski organize sanayi bölgelerinden İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması için düğmeye basıldı. Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı her iki bölgenin Trakya’da Ergene Havzası’na taşınması gündeme geldi. Proje, aileleriyle birlikte en az 800 bin istanbullu'nun büyük göçüne neden olacak.

yapi.com.tr
800 Bin İstanbullu’ya Göç Yolu Gözüktü!

İkitelli ve Dudullu OSB’lerin şehir içinde kalmaları İstanbul’un trafik sorunlarını ağırlaştırırken, yarattığı çevre kirliliğiyle de vatandaşların tepkisini çekmesi İstanbul Valiliği’ni çözüm arayışına itti. İstanbul Valisi ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında yaklaşık 1.5 ay önce yapılan toplantıda, iki bölgenin başka bir kente taşınması gündeme geldi. Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, İkitelli ve Dudullu’nun aşamalı olarak Ergene Havzası’nda inşa edilecek Islah OSB’lere taşınması önerisi getirdi.

Başkan Özdebir, Trakya Ergene Havzası’na kurulacak 7 Islah OSB arasında kalan araziye İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerini taşımayı önerdi. İstanbul’da işgücü başta olmak üzere sanayinin üretim maliyetinin arttığına dikkat çekerek, taşınmanın hem üretim maliyetlerini düşüreceğini hem de kenti rahatlatacağını vurguladı. Bu önerinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, konuyla ilgili çalışma yapması için İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Tunalı’yı görevlendirdi. Söz konusu iki bölgede doğrudan 200 bin kişi istihdam edilirken, aileleriyle birlikte 800 bin kişilik bir nüfusu içine alıyor.

En son 2009 yılında Ayamama Deresi’nin taşması nedeniyle oluşan sel felaketiyle de gündeme gelen İkitelli OSB’nin jeolojik durum raporunda, “ …Mevcut yapılar depreme dayanıklı yapı teknikleri ile desteklenmeli, gerektiği taktirde zemin ve temel iyileştirme gibi mühendislik tedbirleri alınarak maksimum düzeyde yapı ve can güvenliği sağlanmalıdır. …. Bu alandaki mevcut binalarda depreme dayanıklı yapı teknikleri ile destekleme, zemin-temel iyileştirmeleri gibi üst düzeyde mühendislik tedbirleri alınarak maksimum seviyede yapı ve can güvenliği sağlanmalı ve risk minimuma indirilmelidir. Bölge sakinleri alanın hassasiyeti konusunda bilgilendirilmeli ve yapıların güvenliğini arttırıcı önlemler mümkün olabildiğince alınmalıdır” tespiti dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilecek

İkitelli’nin taşınmasıyla boşalacak 700 hektarlık ve Dudullu’daki 265 hektarlık bölgenin ‘kentsel dönüşüm’ alanı ilan edilerek, deprem ve sel felaketlerine dayanıklı konut ve ticaret merkezi yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Bölgenin sahibi olan sanayicilerin de elde edecekleri gelirin bir bölümüyle Ergene Havzası’nda alacakları yeni bölgeye yatırım yapabilecekleri vurgulanıyor.

İtirazlar gelebilir

Tekirdağ’da yer alan Ergene Havzası’nda sanayi tesislerinin yarattığı kirliliği önlemek için 7 tane ‘ıslah organize sanayi bölgesi’ kurulması planlanıyor. Ancak bu OSB’ler arasında boşluklar bulunuyor. OSBÜK Başkanı Özdebir, arada kalan bu boş arazilerin İkitelli ve Dudullu sanayisine tahsis edilebileceğini belirtirken, İkitelli’deki dökümcülerden başlayarak taşınmanın sağlanabileceğini söyledi. Bunun sanayici için de avantajlı olacağını ifade eden Özdebir, iş güvenliği kanunu ile getirilen yeni şartlara uyum sıkıntısının ortadan kalkacağı gibi sanayicinin üretim maliyetinin de düşeceğini savundu.

Ancak Ergene Havzası’nda yıllardır yaşanan kirlilik hem vatandaşların hem de sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olurken, verimli bu topraklara yeni sanayi tesisleri yapılmasına ciddi itirazlar gelmesi bekleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/800-bin-istanbulluya-goc-yolu-gozuktu_104803.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!