Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

86 Golf Sahası Daha

86 golf sahası daha

NTV
86 Golf Sahası Daha

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iki ay içinde İzmir ile Alanya arasında 40, gelecek yıl içinde de 46 olmak üzere toplam 86 golf sahası tahsisi vereceğini açıkladı.

Çevreciler golf sahalarının doğal ortamı tahrip ederek inşa edilmesinin karşısında duracaklarını ve Türk turizmi için bu kadar golf sahasının gerekli olmadığını belirterek, “Golf alanlarının daha sonra yapılaşmaya açılarak, doğal hayatın yokedilmesine fırsat verilmesinden endişe ediyoruz” dediler.

Geçen yıl Antalya Sorgun ormanına yapılacak golf sahası işletmesinin yarattığı tartışmanın ardından, şimdi de İzmir-Alanya arasında 86 golf sahası daha yapılacağı haberi gündeme oturdu.

Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, yaptığı açıklamayla Türkiye’de turizm sektörünün gelişmesi için golf turizmine gereken önemin verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iki ay içinde İzmir ile Alanya arasında 40, gelecek yıl içinde de 46 olmak üzere toplam 86 golf sahası tahsisi vereceğini belirten Ağaoğlu, “Verilecek tahsislere golf sahası yapımı 4-5 yıl içinde gerçekleşir. Yani Türkiye’de 4-5 yıl içinde golf sahası sayısı 100’e ulaşacak” dedi.

Golf sahalarının artması ile golf gelirinin de artacağına işaret eden Ağaoğlu, “100 golf sahalı Türkiye, golf turizminden yılda 2,5 milyar dolar gelir elde eder. Bir yıl içinde gelecek turist sayısı 1,5 milyona ulaşacaktır. Şu anda gelen golf turisti sayısı sadece 50 bin civarındadır” diye konuştu.

Çevreciler karşı
Ancak Çevreciler, Ağaoğlu ile aynı görüşte değil. Geçen yıl Sorgun Ormanı’nın golf sahası yapılması amacıyla tahsis edilmesine karşı etkili bir mücadele yürüten Sorgun Platformu’nun koordinatörü Işıl Eteş, golf tesisleri uğruna doğal yaşamın tahrip edilmesine karşı çıkacaklarını söyledi.

NTVMSNBC’nin sorularını yanıtlayan Eteş, “Bahsedilen yerlerin pek çoğu doğal hayatın bulunduğu yerler. Oysa golf sahalarının bölgedeki atıl alanlarda, çöplüklerde kurulacağı söyleniyordu. Biz golf sporuna karşı değiliz ancak doğal yaşamın korunması gerekiyor. Çünkü bunlar yerine koyamayacağımız değerler” dedi.

Sorgun Ormanı

Golf alanlarının Türkiye’ye beklenen kazancı getirmesinin mümkün olmadığını anlatan Eteş, “Bir süre sonra yine o alanlarda yapılaşma olacak. Bu tahsisler yasaya uygun şekilde gerekçelendiriliyor, ama daha sonra yapılaşma olur. Ayrıca golf sahaları çevreyle uyumlu deniyor. Ne yazık ki gerçek bu değil. Golf sahaları çok su tüketiyor. Yeşil alanın korunması için sık sulama yapılıyor. Bu, su fakiri bir ülke için doğru değil. Bunun dışında yine çimlerin sık ve kısa olması için aşırı gübrelemele yapılıyor. Bunlar hep kimyasal gübre. Bir hektarlık golf sahası için yılda 21 kilo kimyasal ilaç kullanılıyor. Tarım için bile maksimum 14 kilo kullanılırken bu çok yanlış.Doğaya büyük zarar veriliyor” dedi.

Sorgun Ormanı’nın golf için tahsisine karşı açılan davalar konusunda ise Işıl Eteş şunları söylüyor: “Sorgun’da ve Belek’te golf alanı tahsisleri iptal oldu. Ancak çevreye veya kamuya zararı nedeniyle değil. Bu ihaleler hep tahsis alan firmaların ihale şartlarıyla ilgili eksikliklerinden iptal oldu. Şu anda Sorgun ihalesinin yeni bir şirkete verilmesinin önünde hiçbir engel yok. Biz bu yasanın iptali için mücadele ederken, şimde de yeni kıyı yasası karşımıza çıktı. Hukuk mücadelemizi sürdürüyoruz. Uluslararası alanda destek girişimlerine başladık. AB Çevre Komisyonu üyeleriyle ve Türkiye Çalışma Grubu ile iletişime geçtik. Müzakerelerde bunların da ön plana alınmasını istedik” dedi.

Sorgun Platformu Koordinatörü Eteş, golf sahası tahsisi ve zararları konusunda uzman profesörlerin katılımıyla Golf federasyonu yetkililerini tartışmaya hazır olduklarını ve bu konuda bir çağrı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Sorgun tartışma yaratmıştı
Geçen yıl Mayıs ayında Antalya’nın Sorgun ormanının bin 450 dönümlük bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından golf sahası yapılmak üzere 49 yıllığına kiraya verilmişti. Çevreciler, “ormanla birlikte pek çok hayvan ve bitki türü de bölgede yokolacak” uyarısında bulunmuşlardı. Çevreciler kimi zaman orman önünde düzenledikleri eylemlerle kimi zaman da topladıkları imzaları Cumhurbaşkanı’na sunarak seslerini duyurmaya çalıştı. İstedikleri, Antalya’nın en yeşil noktalarından birinin, Sorgun ormanının, golf sahası yapılması planından vazgeçilmesiydi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de Antalya’ya giderek, Sorgun ormanını helikopterden incelemişti. Bakan Pepe, “Buradaki orman golf tesisi kaldıramaz. Çünkü ormanın bir kısmı tam kapalı orman alanı. Burada golf ya da başka bir tesisin yapılmasını şahsen uygun görmüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan o bölgede golf sahası yapımından vazgeçmelerini isteyeceğim” demişti.

Sorgun Ormanı’na golf tesisi tartışması ihalenin iptaliyle son bulmuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/86-golf-sahasi-daha_45756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!