Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

9/11 Müzesi Ekonomik Anlaşmazlık Nedeniyle Zamanında Açılamayacak

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu alanda gerçekleştirilmesi planlanan müze projesinin, mali anlaşmazlık nedeniyle durma noktasına geldiğini ve bu kapsamda müzenin zamanında açılma ihtimalinin bulunmadığını açıkladı.

yapi.com.tr
9/11 Müzesi Ekonomik Anlaşmazlık Nedeniyle Zamanında Açılamayacak

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu alanda gerçekleştirilmesi planlanan müze projesinin, mali anlaşmazlık nedeniyle durma noktasına geldiğini ve bu kapsamda müzenin zamanında açılma ihtimalinin bulunmadığını açıkladı.

Müzenin, halihazırda 1 milyon ziyaretçi çeken bölgedeki anıtın açılışından bir yıl sonra, 11 Eylül saldırısının mağdurları anısına, facianın 11. yıl dönümünde açılması planlanıyordu.

Ancak son aylarda Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi Vakfı ile New York ve New Jersey Liman İşletmeleri (Port Authority) projenin altyapı maliyetlerine milyonlarca dolar ödeme konusunda kimin sorumlu olduğu üzerine tartışıyorlar.

Ticaret Merkezinin sahibi olan ve söz konusu müzeyi inşa eden Liman İşletmeleri, Vakfın kendisine 300 milyon dolar borçlu olduğunu iddia ediyor. Vakıf ise projenin gecikmesinden ötürü aslında 140 milyon dolar borçlu olanın Liman İşletmeleri olduğunu iddia ediyor.



Söz konusu anlaşmazlık bir süredir devam ederken, işlerin yavaşlamasına dair detaylar Kasım ayında bildirilmişti. Ancak Perşembe günü Belediye başkanı ve diğer yetkililerin müzenin 2012 senesinde açılamayabileceğini dile getirmesi anlaşmazlığın tasdik edilmesi olarak yorumlandı.

Müzenin belirlenen tarihte açılmasına imkan olmadığını belirten Bloomberg, çalışmaların genel anlamda durdurulduğuna dikkat çekiyor. New York Valisi Andrew Cuomo ise yakın zamanlarda katıldığı bir radyo programında, Liman İşletmelerinin dava açma "eşiğinde" olduğunu vurguluyor. Ancak Belediye Başkanı ve Liman Başkanlığı, Perşembe günü yaptıkları açıklamada, konuyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini söylediler.

Liman İşletmeleri ile söz konusu sorununun üstesinden başarılı bir şekilde geleceklerine inancının tam olduğunu vurgulayan Bloomberg, "Bütçeyle ilgili sıkıntıları var ve ben bu durumu anlayabiliyorum" dedi.



Güvenlik engelli ve devam eden inşaat rağmen, dünyanın dört bir yanından gelen turistler anıtın bulunduğu bölgeyi New York gezilerinin vazgeçilmez bir durağı haline getirdiler. Yetkililer, anıtın bulunduğu meydanın kamuya açılmış olduğu 12 Eylül tarihinden bu yana 1 milyonun üzerinde kişinin ziyaret ettiğini aktarıyor.

Şu anda günlük 10 bin ziyaretçi alan alanın mevcut potansiyeli, yılda 3,5 milyon ziyaretçi çeken Özgürlük Anıtına ve Empire State binasına yaklaşan ve hatta onu aşan bir sirkülasyona ulaşabileceğini gösteriyor.

Kimisi ilgili kimisi ise tesadüfi turistlerin oluşturduğu akın uzun süredir “Ground Zero”nun rutiniydi. Ancak ziyaretçilerin bu yaza kadar ulaşıp ulaşabileceği en yakın nokta, bir zamanlar ikiz kulelerin yükseldiği bu işlek inşaat alanını saran yüksek tel örgüydü.



Demirbaş çitler ve inşaat işçilerinden oluşan ordu hala anıta yapılacak seyahatin bir parçası… Tüm ziyaretçilerin ücretsiz biletlerini önceden rezerve etmeleri ve bir güvenlik taramasından geçmeleri gerekiyor. Ancak bu güçlükler insanların alana akın etmesine engel olmuyor. Yetkililer 50 eyalet ve 120 ülkeden ziyaretçi geldiğini belirtiyor.

Bölgeyi ziyaret edenler bugün ağaçlarla kaplı bir meydanda yürüyebiliyor ve yıkılan ikiz kulelerin izleri niteliğinde ve taban alanları büyüklüğünde iki büyük havuzu görebiliyorlar. Her bir havuz, 11 Eylül saldırılarında ve 1993 yılındaki bombalamada hayatını kaybetmiş olan 3 bin kişinin isimlerinin kazındığı bir parapet ve şelalelerle çevrelenmiş.

Ziyaretçiler aynı zamanda şu anda 90 kata sahip ülkenin en uzun binası olma yolundaki “One World Trade Center”ın inşaatına yakından bakabiliyorlar.

Yeniden inşa edilen Ticaret Merkezi’nin orijinal tasarımı anıt ve müze ile beraber 4 farklı ofis kulesini, bir ulaşım merkezini ve sahne sanatları merkezini kapsıyor.



İki kule ve ulaşım merkezi şu an inşa altında. Perşembe günü, Vakıf tarafından planlanan sahne sanatları merkezi için ilk kez bir yönetim kurulu oluşturuldu. Yönetim Kurulu, Ticaret Merkezinin Geliştiricisi Larry Silverstein, Disney yöneticilerinden Zenia Mucha ve Brookfield Properties Eş Başkanı John Zuccotti gibi isimleri de kapsıyor.

Finansal merkezi yeniden inşa etmek amacıyla kurulmuş bir ajans tarafından bu sahne sanatları merkezi için 100 milyon doların üzerinde para ayrıldı ve merkezin tasarımı için Frank Gehry ile anlaşıldı ancak kaynak yaratma faaliyetleri asla başlamadı. Merkeze yerleşmek üzere seçilen sanat kuruluşlarından yalnızca dördü hala taşınmayı planlıyor. Ancak yetkililer inşaatın önümüzdeki yıllarda başlayamayacağını ifade ediyorlar.

Bu haber, 'The Washington Post'ta yer alan bir haberin derlemesidir.

ETİKETLER: dünyadan
http://www.yapi.com.tr/haberler/9-11-muzesi-ekonomik-anlasmazlik-nedeniyle-zamaninda-acilamayacak_90270.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!