Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Abdülhamit'in Zonguldak Projesi Gerçeğe Dönüşüyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen havzada, 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine başlanması hedefleniyor.

yapi.com.tr / AA
Abdülhamit'in Zonguldak Projesi Gerçeğe Dönüşüyor

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ''Anadolu'da Genel Üretim Raporu''nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın  Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüşüyor. Büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapılacak Filyos'a, bölgedeki işsizlik ve göç sorunun minimize edilmesiyle ekonomik kalkınma sürecine girebilmesi açısından büyük önem veriliyor.

Liman ihaleye çıkacak

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'ndan alınan bilgiye göre, toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos'ta, Endüstri Bölgesi içerisinde liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak öngörülüyor.  Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanı'nın ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması planlanıyor. Liman ihalesi sonuçlandıktan sonra 2-2,5 yılda 5 milyon tonluk kısmın faaliyete geçmesi amaçlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/abdulhamitin-zonguldak-projesi-gercege-donusuyor-_104109.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!