Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Acele Rantlaşma

Gebze-İzmir Otoyolu projesi kapsamında Bursa ve Balıkesir'de 30 köy ve mahallede ''acele kamulaştırma'' kararı alındı. ŞPO Bursa Şube Başkanı Karademir: Alınan karar, rant amaçlı...

yapi.com.tr
Acele Rantlaşma

“Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu” tarafından yapılan İstanbul-İzmir otoyolu projesi kapsamında Bursa ve Balıkesir’de 30 köy ve mahallede “acele kamulaştırma” kararı alındı.

Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesi dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

‘Kanunun sınırları belli’

Birgün Gazetesi'nden Rabia Yılmaz'ın haberine göre, acele kamulaştırma kanununun yurt savunması veya olağanüstü durumlarda Bakanlar Kurulu kararı ile uygulanabileceğini belirten Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir, ‘’Acele kamulaştırma kanununun sınırları belli aslında. Daha önce kentsel dönüşüm projelerinde de uygulanmaya çalışıldı. Ancak bu kanun istenilen bir biçimde esnetilebilecek bir yapıya sahip değil. Bu tarz projelerde şaşırtıcı bir biçimde kullanılıyor’’ diye konuştu.

‘Karar rant amaçlı’

Kararın rant amaçlı alındığını belirten Karademir, ‘’Ne yazık ki bu tarz projeler, rantı da beraberinde getiriyor. Bunun örneklerini geçmişte 2. Köprü yapımında, şimdi ise 3. Köprü yapımında görüyoruz. Bu proje üzerinde başka projeler olduğunu biliyoruz. Yani birileri ‘acele’ ettiriyor’’ dedi.

‘Bu acele nedir?’

Otoyol projesinin uzun bir süreci kapsadığını ve kamulaştırmanın etap etap ilerlemesi gerektiğini ifade eden Karademir, ‘’Kamulaştırma zaten otoyol için yapılacak, ama bu acele nedir, bunu sormak lazım. Bir de acele kamulaştırma kanunun tartışılması gerekiyor. Her yeri esnetilebilecek hale geldi. Bakanlıklar ya da idareler bir an önce yapmak istedikleri tartışmalı yerlerdeki projeler için bu kararı alıyor’’ ifadelerini kullandı.

‘Kaygılıyız’

Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Karademir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bursa’daki güzergah en verimli ve birinci sınıf tarım topraklarından geçiyor. Bu yola bakan bölgede, bir organize sanayi projesi de devam ediyor. Proje nedeniyle Kemalpaşa ve Karacabey, ciddi yatırım çekecek. Ama bu alanlar korunması gereken alanlar. Verimli arazilerin ranta açılması ve tahrip edilmesi noktasında kaygılıyız.’’

Karara itiraz

Otoyol güzergahında yer alan Bursa’nın Karacabey ilçesindeki 2 mahalle ve 11 köyde tarım arazilerinde ‘toplulaştırma’ yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, üç arazi sahibi tarafından yargıya taşınmış ve Danıştay 17'inci Dairesi tarafından iptal edilmişti. İptal kararı üzerine acele kamulaştırma yolunun seçildiğini belirten Avukat Taylan Dinçer, bu bölgeler için acele kamulaştırma şartlarının oluşmadığını ve bu karara karşı dava açacaklarını söyledi.

Kamulaştırılan köy ve mahalleler

Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Bursa’nın Kadırga, Büyükbalıklı, Çaylı, Konaklı, Canbalı, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, Muratlı, Runguçpaşa, Seyran, Yolağızı, Taşpınar, Subaşı, Sırabademler, Karakoca, Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Koşuboğazı, Taşköprü, Yumurcaklı ile Balıkesir’in Karapürçek, Söğütçayır, Duman, Yenimahalle, Yahyaköy, Ömerköy, Balıkdere köy ve mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/acele-rantlasma_138678.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!