Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Adalar’da Bitmeyen Tehlike

İmar Barışı’ndan sonra Adalar için büyük bir tehlike olan geçiş dönemi yapılaşma koşulları, 10 yıllık aradan sonra yeniden gündemde.

yapi.com.tr
Adalar’da Bitmeyen Tehlike

Geçtiğimiz aylarda Büyükada Kadıyoran Caddesi’nde bir vatandaş sahip olduğu bahçede (ağaçları da keserek) ev yapma talebiyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvurmuş, bunun üzerine 5 Numaralı KVKK’da bu başvuruyu gerekçe göstererek “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları”nın belirlenmesini gündeme almıştı. dokuzadabirdeniz.com'un haberine göre; mevcut Adalar Belediyesi yönetiminin de seçim döneminin hemen öncesinde “halk istiyor” gerekçesiyle İstanbul 5. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü gündemine gelen “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları”na itiraz etmeyerek sürecin bir parçası olması Adaları önümüzdeki dönemde büyük bir tehlikeyle yeniden yüzyüze bıraktı.

Belediye temsilcisinin de yer aldığı Koruma Kurulu bünyesinde oluşturulan bir komisyonun belirlediği yeni “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları”nın kentsel sit alanına ilişkin bölümleri daha önce Mimarlar Odası’nın açtığı davalar sonucunda mahkemeler tarafından Adalar’ın kentsel ve doğal dokusuna zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilen 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planlarının hükümleri temel alınarak hazırlanıyor. Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları’nın doğal sit alanlarına ilişkin bölümleri de İstanbul 1. Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na sevk edilerek 14 Şubat 2019 günü 01TVK-226 numaları toplantıda görüşüldü.



İmar planı olmayan ilçe ve bölgelerde yapılaşma koşullarını düzenleyen plan öncesi (geçiş dönemi) yapılaşma ve imar koşulları uygulaması, Adalar’da daha önce ANAP ve AKP belediyeleri dönemlerinde 26.07.2007 tarihine kadar gündemde kalmış ve parsel bazlı yapılaşma izinleriyle Adalar’da kentsel ve doğal sit alanlarının büyük ölçüde tahrip olmasıyla, çok katlı apartmanlar ve çarpık kentleşmeyle sonuçlanmıştı.

2007 yılında 1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hazırlıklarının başlamasıyla iptal edilen Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları uygulaması (İBB yeniden 5000’lik plan hazırlıklarına başladığını duyurmasına rağmen), 10 yıllık bir aradan sonra, “halk istiyor” gerekçesiyle yeniden Adalar gündemine gelmiş oluyor…

http://www.yapi.com.tr/haberler/adalarda-bitmeyen-tehlike_170736.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!