Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Afetten Önce Çalışmalar Başlamalı

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın raporunda Erzurum’un diri fay hattı üzerinde olduğu belirtildi. Raporda depremin etkisini en aza indirgemek için diri fayların yerlerinin tespit edilmesi çalışmalarının yapılması gerektiği kaydedildi.

yapi.com.tr
Afetten Önce Çalışmalar Başlamalı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, ‘Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Erzurum Raporu’nu yayımladı. Erzurum’da büyük depremler yaşandığı hatırlatılan raporda kent merkezi zeminin alüvyon olduğu belirtildi.

İl merkezi binalarının altından diri fay hattı geçtiği belirtilen raporda, “Erzurum’un 6.5’tan büyük bir olası depremde hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması beklenmektedir. Bu durumda en akıllıca yaklaşım yapıların deprem sarsıntısını karşılayacak biçimde kurallara uygun hale getirilmesidir.” ifadelerine yer verildi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Erzurum-Erzincan-Bayburt Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın 2015’te onaylandığı ve 7 defa değişikliğe uğradığı ifade edilen raporda, çevre planlarında diri fayların dikkate alınmadığına dikkat çekildi.

Raporda Erzurum’da gelecekteki bir olası depremi en az zararla atlatabilmesi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

“Kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması, mikrobölgeleme çalışması yapılmış yerleşim birimleri var ise bunların yenilenmesi,
Mikrobölgeleme çalışmaları kapsamında diri fayların yerinin ve özelliklerinin, farklı disiplinlerden veri girişi ile jeoloji mühendisliği araştırmaları temelinde yapılacak paleosismolojik araştırmalarla net olarak belirlenmesi,
Çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer edinilecek bilgiler ve diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planları’nın hazırlanması,
Deprem master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin belirlenmesi,
Nazım ve uygulama imar planlarının çevre düzeni planlarında yapılan bu değişikliklerden sonra gözden geçirilerek, aktif fay hatlarının sakınım batlarının imar planlarına işlenerek yenilenmesi.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/afetten-once-calismalar-baslamali_183963.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!