Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Deprem Kapıda, Kaybedecek Vakit Yok”

Hatay’ın bir deprem kenti olduğuna vurgu yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, hazırladığı raporla yetkilileri uyardı: “Kent merkezi deprem olduğu takdirde en fazla sarsılacak alanlardan birinin üzerinde yer alıyor. Acilen harekete geçilmeli.”

yapi.com.tr
“Deprem Kapıda, Kaybedecek Vakit Yok”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Hatay’ın diri fay hatları üzerinde kurulu bir şehir olduğuna vurgu yaparak, alınması gereken tedbirler hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Hatay merkez dahil Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ilçeleri ile kentin 25 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerinde. Raporda Hatay’ın çok önemli bir deprem tehlikesi altında olduğuna dikkat çekildi ve il merkezinin deprem olduğu takdirde en fazla sarsılacak alanlardan biri üzerinde yer aldığı kaydedildi.

BirGün’den Yaren Çolak’ın haberine göre; kent merkezinin zeminin ‘alüvyon’ olduğunun aktarıldığı raporda, şöyle denildi: “Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Antakya’nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına gelmektedir. Araştırmalar büyük bir depremde Antakya’nın önemli bir kısmında sıvılaşma olaylarının da yaşanabileceğini göstermektedir. Sıvılaşma, zeminin üstündeki yapıları taşıyamamasına neden olmakta, yapılar yer sarsıntısının bir sonucu olan bu olay nedeniyle de hasar almaktadır.”

Raporda, depreme karşı bina güvenliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekildi: “Deprem zararların azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik ovasından Antakya’ya oradan Samandağ ve Yayladağı’na uzanan fay kolları ile Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay’ın deprem kaynaklarıdır. Bu fayların büyük kısmı 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-kapida-kaybedecek-vakit-yok_184066.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!