Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü Yasalaştırma Çabası

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Ahlat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapım sürecinde yaşananları hatırlatarak, projenin iptal edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi
Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü Yasalaştırma Çabası

"14 Ocak tarihinde AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un kaçak yapılaşmayla mücadele edeceğiz diyerek bilgisini verdiği Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi TBMM’ye sunulmuştu. Yeni imar planlarına ilişkin düzenleme öngören, yerel yönetimlerin yetkilerini zayıflatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın etkinliğini artırmaya dönük maddeleri de içeren 37 maddelik kanun teklifinde, Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü kıyısına yapılmak istenen “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi” ile ilgili de bir madde yer almakta.

Ne olmuştu?

- Ağustos 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat’ta 1071 metrekare oturma alanı olan 10 dönümlük arazide “Selçuklu mimarisi” ile bir Cumhurbaşkanlığı köşkü yapılacağını, talimatı verdiğini söylemişti.

- Ocak 2019’da Ahlat’ta yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü için AKP’nin teklifiyle Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Değişiklikle köşk arazisinin sınırları belirtilip, söz konusu alanda “kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz” denildi.

- Temmuz 2019’da Anayasa Mahkemesi torba kanun ile getirilen kanun hükümlerini iptal etti. AYM’nin iptal gerekçesinde, kıyıların özel mülkiyete konu olamayacağı, doğal ortamının korunması ve herkesin ortak kullanımına açık olması gerektiği vurgulandı.

- Ağustos 2019’da Erdoğan Anayasa Mahkemesi kararı sonrası, “ Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız" demişti.

Ahlat 2019

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi ile ne oldu?

Bitlis’in Ahlat ilçesinde inşaatı devam eden ve hava fotoğraflarından da inşaat ve kıyı dolgusu tespit edilebilen Cumhurbaşkanlığı Köşkü halihazırda yasalara aykırı. 14 Ocak 2020’de TBMM’ye sunulan Kanun Teklifi içerisinde inşaatın yasalaştırılmasına dönük bir madde de bulunmaktadır.

Bir krokide arazinin tam yeri belirtilerek “bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğundan ekli kroki ve listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kıyı kanunları tabi kısımlarında, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmıştır” bahanesiyle cumhurbaşkanlığı köşkü yasalaştırılmaya çalışılmaktadır.

Kıyı Kanunu’na, Anayasa Mahkemesi Kararı’na aykırı; Van Gölü’nün doğal kıyı şeridini ihlal eden, hiçbir biçimde kamusal fayda içermeyen bu proje yasalaştırılmamalı, iptal edilmelidir!"

http://www.yapi.com.tr/haberler/ahlattaki-cumhurbaskanligi-koskunu-yasalastirma-cabasi_177147.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!