Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Akbelen’de Yeni Tehlike

Akbelen Ormanı’nı katleden şirketlerin seçimden sonra acele kamulaştırmayla birlikte köylere girmesi bekleniyor.

yapi.com.tr
Akbelen’de Yeni Tehlike

Akbelen’de 12 Mart’ta Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla, şirketin 23 bin 307 hektarlık ruhsatı içinde kalan 190 parsel alan kamulaştırıldı. Bu karar her ne kadar iki gün sonra iptal edilmiş olsa da bölgeyi savunan avukatlar, acele kamulaştırmanın seçim sonrasında karşılarına çıkacağını belirtti.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; şirket şimdiden kamulaştırmanın yapılmadığı köylerin sularını dahi yok etti. Suçıkan olarak adlandırılan bölgeden geçen kaynak suyu deresinin yıllar içerisinde kuruduğu belirtildi. Daha önce köylülerin yüzmeyi öğrendiği dere şimdilerde ise yazın kuru, kışın 30 santimetreyi aşmıyor.

Çocukluğundan beri bölgeden yaşayan Halil Şallı, bölgeden başlayıp denize dökülen derede daha önce 12 değirmenin çalıştığını söyledi. Şallı, “Buradaki dere yanındaki iki depoyla birlikte dokuz köye masrafsız su sağlıyordu. Şirket, kömür sahasının derenin 200 metre yukarısında dört tane kuyu kurdu. Bu kuyuların sondajıyla birlikte suyumuz da bitti.” dedi.

63 yaşındaki Ayşe Günay ise “Bölgede kazılar başladıktan sonra suyumuz kesildi. Denize gidemediğimiz için burada yüzerdik. Tertemiz suyumuz vardı artık hiçbir şey yok.” diye konuştu.

‘AKP yasaları baypas etti’
Köylülerin avukatlığını yapan İsmail Hakkı Atal, “Maden Kanunu’nda su havzalarına ilişkin sıralama var. İlk olarak halkın içme ve kullanma suyu. Bunun en sonunda ise su kalırsa enerji ve madene harcanır. Buradan su alınması yasadışı. AKP iktidarı kanunları baypas etti. Bu siyasi iktidarın da mahkemelerin de meşrutiyeti yok.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akbelende-yeni-tehlike_202262.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!