Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akçansa, 7 Bin 300 Sabancı Kulesi Kadar Lastik Yaktı

Akçansa lisanlarını aldığı günden bu yana 8.7 milyon adet lastik yaktı. Yakılan lastiklerin üst üste dizildiğinde ulaşılan yüksekliğin 1.600 kilometreyi bulduğu, bunun 7.300 adet Sabancı Kulesi veya 1.970 adet Burj Dubai'ye denk olduğu bildirildi. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, basın toplantısında, çimento üretim süreci ve yasal sınırlar

Dünya Gazetesi
Akçansa, 7 Bin 300 Sabancı Kulesi Kadar Lastik Yaktı

Akçansa lisanlarını aldığı günden bu yana 8.7 milyon adet lastik yaktı. Yakılan lastiklerin üst üste dizildiğinde ulaşılan yüksekliğin 1.600 kilometreyi bulduğu, bunun 7.300 adet Sabancı Kulesi veya 1.970 adet Burj Dubai'ye denk olduğu bildirildi. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, basın toplantısında, çimento üretim süreci ve yasal sınırlar çerçevesinde, gerekli şartları sağlayan birçok atık ve endüstriyel yan ürünün çimento fabrikalarında değerlendirilebildiğini kaydetti.

Böylelikle, hem atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde imha edilmesi sorununun ortadan kalktığını hem de sanayi için gerekli yakıt ihtiyacının karşılandığının altını çizen Gürdal, bu sayede yakıt maliyetinin de karbondioksit salınımının azaltılmış olduğunu vurguladı.

Akçansa olarak konuyu hem çevresel ve sosyal sorumluluk hem de ekonomik açıdan değerlendirdiklerini dile getiren Gürdal, "Çimento sektöründe atık bertarafına ilişkin tüm yasal zorunlulukları yerine getirerek atık temin eden ve bu alanda yatırım yapan ilk şirketiz. Fabrikalarımızda hurda lastikler, atık yağlar, kontamine atıklar, petrol tank dibi çamurları, plastik, endüstriyel plastik, sintine, sıvı yakıt, ağartma toprağı, hadde sabunu, bitkisel kabuklar gibi atıkları bertaraf edebiliyoruz. Sadece atık toplayarak değil, aynı zamanda doğru bertaraf ederek gerçek değer sağlanabileceğine inanıyoruz ve tüm kurumlara bu yönde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Her atığın bu süreç için uygun olmadığına dikkati çeken Gürdal, bu amaçla sektörün ilk alternatif yakıt ve hammadde laboratuvarı olan akredite Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarını faaliyete geçirdiklerini, laboratuvar sayesinde tüm sanayi kollarına ekonomik, tarafsız, bağımsız ve güvenilir hizmet sunduklarını ifade etti.

TEMA ile "tek karbon çift oksijen" projesi

Çimento endüstrisinin, birincil yakıtlar yerine atıkların bertarafı yoluyla kendisine hammadde ve yakıt sağlayarak karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılmasına büyük katkı sağladığını belirten Gürdal, TEMA ile imzaladıkları "tek karbon çift oksijen" projesiyle faaliyette bulundukları şehirlerde atık sahibi tüm şirketlerin yanı sıra yerel kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere çözüm ortağı olmayı önerdiklerini, "atıklarınızı bize gönderin" çağrısında bulunduklarını, atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde bertarafı yoluyla bu kurumların karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gürdal, projeye dikkat çekmek ve atık toplamak amacıyla "www.atiginizibizegonderin.com" internet sitesinin de yayına girdiğini bildirdi.

Akçansa bünyesinde sürdürülebilirlik komitesi kurduklarına işaret eden Gürdal, 2010 yılı son çeyreği içerisinde ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayacaklarını bildirdi.

Çanakkale fabrikasında hayata geçecek atık ısı projesiyle yıllık 105 milyon kilovat saat (KWH) enerji tasarrufu yapmayı ve tesiste ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 30'unu sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Gürdal, "24 milyon dolar yatırım ile 60,000 tona yakın karbondioksit emisyonunu önlemiş oluyoruz" dedi.

8.7 milyon lastik yakıldı

Verilen bilgiye göre, Akçansa'nın lisanslarını aldığı günden bu yana yaktığı lastik adedinin 8,7 milyona ulaştığı, bu lastikler üst üste dizildiğinde ulaşılan yüksekliğin ise 1.600 kilometreyi bulduğu, bunun 7 bin 300 adet Sabancı Kulesi veya bin 970 adet Burj Dubai'ye denk olduğu bildirildi. Atık yağ olarak toplam 14.688 litre ile 2.938 aracın yağının değiştirildiği, yakılan tüm atıkların tonajının ise 120.000 ton olduğu, bu atıkların yakılmasıyla 85.000 ton daha az ithal kömür kullanıldığı, böylelikle milli ekonomiye destek sağlanırken doğal kaynakların korunduğu belirtildi.

ETİKETLER: firma çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/akcansa-7-bin-300-sabanci-kulesi-kadar-lastik-yakti_80297.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!