Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi Hizmete Girdi

Sabancı Holding üst düzey yöneticisi Zafer Kurtul, 2012'de dünya ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağı bir dönemin söz konusu olacağının gözüktüğünü belirterek, ''Ülkemiz de bu gelişmelerden mutlaka etkilenecektir. Ancak ülkemizin çok özel bir durumu olduğunu düşünüyorum. Çok önemli artı değerlerimiz var. Bunlardan birisi kamu dengelerimiz çok iyi

yapi.com.tr / AA
Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi Hizmete Girdi

Foto: Fikriye Susam Uyar (AA)

Sabancı Holding üst düzey yöneticisi Zafer Kurtul, Akçansa'nın Çanakkale Fabrikası'nda kurulan Atık Isı Geri Kazanım Tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, Sabancı Topluluğu olarak ülkenin geleceğine yatırım yaptıklarını ve birçok ekonomiyi, ülke ekonomisine kazandırdıklarını söyledi.

Topluluk olarak finansal hizmetler, çimento, enerji, sanayi ve perakende gibi ana iş kollarında faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Kurtul, Sabancı Topluluğunun, bugün net portföy değerinin 12 milyar doları aştığını ifade etti.

Zafer Kurtul, 11 halka açık şirketi bünyesinde bulunduran topluluğun, İstanbul Borsası'nın yüzde 12'sini temsil ettiğini, 57 bin 500 personelinin bulunduğunu kaydederek, çimento sektörünün de topluluğun ana iş kollarından bir tanesi olduğunu vurguladı.

Çimento sektöründe büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Kurtul, hem yurt içinde hem de yurt dışında sağlıklı büyüme konusunda kararlılıkla çalıştıklarının altını çizerek, Türkiye'nin çimento konusunda büyük gelişme potansiyeli sunduğunu bildirdi.



Türkiye'nin, çimento üretiminde dünyanın en büyük 6. ülkesi olduğunu ve dünyanın en büyük ihracatçısı olduğunu belirten Kurtul, ülkemizin dünya ihracatında payının yaklaşık yüzde 11 civarında olduğunu kaydetti.

Kurtul, Türk çimento sektörünün yılda yaklaşık 65 milyon ton üretim yaptığını, sektörün ihracat dahil 5,5 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu belirterek, çimentonun üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 70'nin enerji olduğunu açıkladı.

Enerji fiyatları ve enerji konusundaki gelişmelerin sektörü çok etkilediğini ifade eden Kurtul, şöyle konuştu:

''Akçansa şirketimiz, ortağımız HidelbergCement ile 1996 yılında Ak Çimento ile Çanakkale Çimentonun birleşmesiyle kuruldu. Akçansa, bugün Türkiye'nin en büyük çimento üreticisidir. Sabancı Topluluğunun çimento faaliyetlerine Çimsa'yı da dahil edersek, iki şirketimizin ülkemizdeki pazar payı yüzde 18 civarındadır ve Türkiye'nin en büyük çimento sektöründeki grubuyuz.

İki halka açık şirketimizin piyasa değeri 1 milyar 150 milyon dolar seviyesindedir. Son 5 yılda çimento kapasitemizi 2 misli artırdık. Ciromuz 1 milyar dolar seviyesini aştı. Bu büyümemizi önünüzdeki dönemde de sürdürmeyi hedefliyoruz.''

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ise, hem konum, hem istikrar, hem de nüfusun çok önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu ifade ederek, "inşaat sektöründe de bu büyüme potansiyeli herkesin çok ilgisini çekiyor. Türkiye'deki inşaat sektörünün çok yakın zamana kadar yaklaşık yüzde 60 - 65'ini konut inşaatları oluşturuyordu ve bu çok kırılgan bir yapıydı. Son dönemde ümitle görüyoruz ki, Türkiye'de inşaat içerisinde konutun payı yüzde 50'lere geriledi. Alt yapı yatırımları ve konut dışı bina stoku hızla artıyor bu sektörümüzü çok daha sağlıklı bir hale getiriyor" dedi.

Konuşmaların ardından, Avrupa'nın en büyüğü olduğu bildirilen atık ısı geri kazanım tesisinin açılışı yapıldı.

Tesiste, klinker üretim sürecinde proses fazlası olarak açığa çıkan ısıdan, yıllık 105 milyon kilovatsaat enerji üretileceği belirtildi.

Açılışa, Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele ve çok sayıda davetli katıldı.

ETİKETLER: yeşil firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/akcansa-atik-isi-geri-kazanim-tesisi-hizmete-girdi_89253.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!