Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akdeniz Cehenneme Dönecek

Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye'nin raporuna göre, iklim değişikliği çerçevesinde 20-50 yıl içinde yaşanacak 2 derecelik sıcaklık artışı, turizm cenneti Akdeniz'i cehenneme çevirecek.

Milliyet Gazetesi
Akdeniz Cehenneme Dönecek

br/> Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye'nin (WWF-Türkiye) küresel ısınma konusunda hazırladığı rapor, Türkiye'nin geleceği hakkında endişeyi artırıyor.
Rapora göre, küresel ısınmanın "yüksek oranda görüleceği" Akdeniz Havzası'nda dağlık kesimlerdeki bitkilerin yarısı yok olacak, tarımsal üretim düşecek. İklim değişikliği çerçevesinde, 20-50 yıl içinde 2 derecelik sıcaklık artışının ciddi anlamda etkileyeceği Akdeniz ve Türkiye'de Konya Ovası, dünya üzerinde küresel ısınmadan en fazla etkilenecek bölgelerin başında geliyor.

Kuraklık artacak
Rapora göre, sadece 2 derecelik artış Akdeniz'i cehenneme çevirecek. 2 derecelik artış sonucunda Akdeniz iklimi daha da ısınacak, kuraklık geniş ölçüde hissedilecek. Bu artış Kuzey İtalya ve Türkiye gibi denizin hafifletici etkisinden uzak kalan iç kesimlerde 5 derecelik artış olarak hissedilecek.

Akdeniz'de yıllık yağış miktarının düşmesi, yıl boyunca kurak zamanların değişmesi ve uzaması, yangın tehlikesinin altı haftaya kadar uzaması bekleniyor. Bu durum turizmi ciddi anlamda etkileyecek. 2050'de Akdeniz'de deniz seviyesinin 20-40 santimetre oranında artması bekleniyor. Bu durumdan en çok zarar görecek yerler, Türkiye ve Cezayir gibi ülkeler ve deltaları olacak.

Bitki türleri yok olacak
Küresel ısınma, Akdeniz'in dağlık alanlarındaki bitkilerin yarısının kaybına yol açacak. Bu durum özellikle İspanya ve Fransa'da, bitki türlerinin yüzde 80 oranında kaybolmasına neden olacak. Yangın tehlikesi ve kurak günlerin sayısı üç haftayı aşacak.

Türkiye, tarım politikasını, sulama tekniklerini değiştirmezse, iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Türkiye bu gidişle su fakiri ülkeler arasına girecek.

İlk cemre bugün havaya düşüyor
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen, "sıcaklıkta artışın" göstergesi olduğuna inanılan ve üç tane olduğu kabul edilen cemrelerin ilki bugün havaya düşüyor. Cemre, birer hafta arayla suya ve toprağa da düşecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akdeniz-cehenneme-donecek_51984.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!