Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akustik Panelin Türkiye'deki Öncüsü: Aktan Mobilya

Konferans, tiyatro, konser salonlarından restoranlara, otel lobilerinden nikah salonlarına kadar çok yaygın bir kullanım alanı bulunan ahşap akustik paneller, kapalı alanlardaki akustik düzenlemeyi sağlayan doğal ve estetik malzemeler. Ahşap akustik panellerin Türkiye'de üretilmesine öncülük eden Aktan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Aktan

yapi.com.tr
2 Akustik Panelin Türkiye'deki Öncüsü: Aktan Mobilya

Aktan Mobilya, 1932 yılında İsmet Aktan tarafından kuruldu. Bir aile şirketi olan Aktan Mobilya’nın kurucusu İsmet Bey, zamanla işleri oğullarına devretti. Firma, 76 yıllık zaman aralığında, imalatla birlikte mağazacılık ve mobilya toptancılığı yapsa da hiçbir zaman imalatı terk etmedi. Bugün Aktan Mobilya’nın imalatını yaptığı ürünler arasında en fazla öne çıkanı ahşap akustik paneller. Konferans, tiyatro, konser salonlarından restoranlara, otel lobilerinden nikah salonlarına kadar çok yaygın bir kullanım alanı bulunan ahşap akustik paneller, kapalı alanlardaki akustik düzenlemeyi sağlayan doğal ve estetik malzemeler. Ahşap akustik panellerin Türkiye’de üretilmesine öncülük eden Aktan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Aktan sorularımızı yanıtladı.

Bize kendinizi tanıtır mısınız? Aktan Mobilya nasıl kuruldu ve siz meslek hayatına nasıl atıldınız?
Mobilyacılık aile mesleğimiz. Babamız, 1932 yılında Aktan Mobilya’yı kurmuş. O yıllarda Ankara yeni yeni yapılanırken Bakanlıkların, Ankara Büyük İstasyon’un ve hastanelerin doğrama işleri yapılmış. Daha sonra babam Bayındırlık Bakanlığı’nın ahşap işleri taşeronu olmuş. Vehbi Koç müteahhitliğe atılınca onunla çalışmış. Birlikte Ankara Hastanesi’ni yapmışlar. Ankara Hastanesi’nin müteahhidi Vehbi Koç, taşeronu da babamdır. Biz üç erkek kardeşiz. En büyük ağabeyimiz alaylı olarak baba mesleğini devam ettirdi. İkincisi hukuk mezunudur. Ben ise mühendisim. Ben aslında mobilya işine girmeyecektim. Fakat babamın vefatından sonra ağabeylerimin ısrarı üzerine işleri devraldım. Ben de babamın yolundan gidip, ihalecilik yaptım. Bu sırada Gama İnşaat, Soyak İnşaat, Doğuş İnşaat gibi büyük firmaların ahşap taşeronu olduk. Bu firmalar için imal ettiğimiz ürünler içinde, dolap ve kapıların yanı sıra konferans salonu kaplamaları da vardı. O sırada bize "Delikli lambri yapar mısın" diye bir teklif geldi. Biz de onur meselesi yaptık ve "Tabii yaparız" dedik. Meğer istedikleri akustik panelmiş. Ses yansımalarını önleyen; beş yüz kişilik bir salonda, kürsüde konuşan bir insanı en ön ve en arkadakilerin hoparlörsüz duyabilmelerini sağlayan bir teknoloji. Bu arada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın teknik servisinden mühendis ve mimarların oluşturduğu kontrol ekibi işi bir an önce yetiştirmemiz konusunda baskı yapmaya başladı. Ben 1965 ODTÜ mezunu bir yüksek makine mühendisiyim. En sonunda kafam attı. İşi ele aldım ve neticede bitti.

İlk üretimi yaparken çok zorlandınız mı?
Tabii. Panel deliklerinin çapı eşit olacak, içinde çapak olmayacak, kenarları kırık olmayacak, hizaları eşit olacak… Aksi takdirde akustik değerleri bozuluyor.

Üretim aşamasında makine mühendisi olmanızın faydası oldu mu?
Hem de çok. Çünkü en başta karşındaki insanın ne dediğini anlıyorsun. Dolayısıyla çözüm kolaylaşıyor. İlk işimizi teslim ettikten sonra kontrol ekibinin yaptığı akustik testler müspet geçince, bizi tavsiye etmeye başladılar. İstanbul’daki çeşitli firmalardan ve belediyelerden talep gelmeye başladı. Mobilyacılık baba mesleği olduğu için tecrübemiz ve ahşap kültürümüz var. Panel üzerindeki delik mesafelerini hesaplarken de mühendisliğimin çok faydasını gördüm. Bir de bu kadar sene sonra ustalarla hangi lisanda konuşup iş yaptırabileceğimi biliyorum.

Üretim artınca akustik panel için özel bir teknoloji geliştirdiniz mi?
Zamanla bizi tavsiye edenlerin de sayesinde daha büyük talepler gelmeye başladı. Biz de işi büyütmek zorunda kaldık. O zaman bu konuda Türkiye’de bir boşluk olduğunu gördük. Akustik panel üretimini Türkiye’de bilen yoktu. Üç sene uğraşarak çok büyük paralar harcadık. Maddi olarak çok zor durumlara da girdik. Fakat sonunda başardık. Üretim için gerekli makineyi yapma mecburiyeti ortaya çıkınca, üniversitedeki makine tahsilimin de ışığında arayışlara girdim. Almanya, Japonya, İngiltere gibi pek çok ülkeyi gezdikten sonra İtalya’da bir butik makine üreticisi buldum ve ona yaptırdım. Anlayacağınız teknolojimiz Türkiye’de tektir. Bu sayede uluslararası düzeyde her çeşit akustik panel üretimine başladık. Akustik konusu Türkiye’de çok ihmal edildiği için mimarların çoğunun bundan haberi yoktu. Onlar bize sorular sormaya başlayınca biz de kendimizi yetersiz gördük. İşin bilimsel tarafını öğrenmek için Gazi ve Ortadoğu Üniversitelerinin akustik profesörlerini kendimize danışman yaptık.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/akustik-panelin-turkiyedeki-oncusu-aktan-mobilya_64237.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Kubbeyi kapladık diye ifade edilen kelime, işi anahtar teslimi Perfopan yapmıştır anlamına getirmez. "Bizim ürettiğimiz ve tüm detayları bizim tarafımızdan çözülmüş ve kaplanmıştır" anlamına geliyor. Nahoş bir durum olduğunu sanmıyorum. Şöyle yazılabilirdi, "bir inşaat taşeronun aldığı Mercedes Benz fabrikasının tavan kubbe malzemesi ve detayları bizim firmamız PERFOPAN tarıfından tasarlanmış ve imal edilmiştir". Bu daha uygun olurdu belki. Daha açıklayıcı ifade edilebilirdi. Yine de sizin firmanızın ismi geçmezdi. Ancak röportaj sırasında bazen konuşmalar uzatılmadan, konuya fazla açıklama getirmeden tutulabliyor. Zaten getirmeninde laf kalabalığından başka bir yararı olacağını sanmıyorum. YANITLA
  • AKTAN MOBİLYA MERCEDES- BENZ FİRMASININ KUBBE ŞEKLİNDEKİ TAVANINA SADECE MALZEME VERMİŞTİR. İŞİ ALAN VE UYGULAYAN FİRMA ŞUAYİPUSTA MİMARLIKTIR. NERDEN Mİ BİLİYORUM. O FİRMANIN O DÖNEMDEKİ MİMARIYDIM. ENGİN TECRÜBELERİ VE KORKUNÇ REFERANSLARI OLAN FİRMALARIN UYGULAMADIKLARI İŞLERİ KENDİ REFERANSLARI İÇİNE ALMALARINI ÇOK NAHOŞ BULUYORUM. NE YAZIK Kİ BU YAZIYI GEÇ FARKETTİM. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!