Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianoi Kaderine Terk Edildi

Bergama'da Roma döneminden kalma dünyanın en eski ılıca ve sağlık merkezinin bulunduğu antik Allianoi kenti bütün koruma çabalarına rağmen Yortanlı barajına kurban ediliyor.

BirGün Gazetesi
Allianoi Kaderine Terk Edildi

b>Bergama'da Roma döneminden kalma dünyanın en eski ılıca ve sağlık merkezinin bulunduğu antik Allianoi kenti bütün koruma çabalarına rağmen Yortanlı barajına kurban ediliyor.

Allianoi Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Allianoi'nin gün yüzüne çıkarılması için pek çok engel çıkarıldığını belirterek "Kendi olanaklarımızla istihdam ettiğimiz bekçiler de geçen ay Allianoi'den uzaklaştırılınca, ören yeri tamamen kaderine terk edildi. Böylece şu an kaçak kazılara ve doğanın tahribatına maruz bırakılmıştır" dedi.

Yaraş, Yortanlı Baraj göleti alanının ortasında kalan Allianoi antik kenti kazı çalışmalarına 1998 yılında başlandığını ve bu sürede yüzde 20'sinin kazılarak, n bin taşınabilir eserin Bergama Müzesi'ne teslim edildiğini belirtti. Yaraş, Allianoi'nin kazısında çok önemli eserlere ulaşıldığını ifade ederek, "Bergama'nın 1800 yıllık ikinci sağlık merkezi çok zengin arkeolojik eserleriyle ortaya çıkartıldı. Allianoi'da dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş, içinde sıcak suyu bulunan Roma Ilıcası olarak saptandı. Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, tıp, farmakoloji ve hidroloji tarihi bilimlerinin literatarüne girebilecek son derece önemli sonuçlar çıktı" diye konuştu.

Allianoi antik kentinin korunması için birçok girişimde bulunulduğunu bildiren Yaraş, şöyle devam etti:

"Allianoi'de, hükümet imzaladığı uluslararası antlaşmaları ve en önemlisi kendi anayasasını göz ardı etmektedir. Mart 2001'de İzmir 1. Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Koruma Kurulu'na bugüne kadar, arkeolojik sit kararını değiştirmek için sürekli baskı yapıldı. Kurul, sit kararında Ekim 2007'ye kadar direndi. Başbakanlığa Allianoi'nin korunması için 35 bin imza gönderildi, 40 bilimsel yayın hazırlandı, konferans, sergi, paneller düzenlendi. Allianoi'nin gerçek anlamda korunması için 2002 yılında alternatif projeler hazırlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri'ne gönderildi. Ancak alternatif projemiz, pahalı olduğu gerekçe gösterilerek kabul görmedi."

Yaraş, Allianoi'de henüz kazı çalışmasının bitmediğini belirterek, "Mart 2001'de I. Derecede Arkeolojik Sit Kararı ile koruma altına alınmasına karar veren kurul, Ekim 2007'de korunacak aldatmasıyla çamur altında kalmasına karar verme ikilemini gösterdi. Bu arada Koruma Kurulu üyeleri sürekli değiştirildi" dedi.

'Hakkımızda soruşturma istemişler'
Yaraş, Allianoi'nin gün yüzüne çıkarılması için pek çok engel çıkarıldığını belirterek şöyle devam etti: "Kendi olanaklarımızla istihdam ettiğimiz bekçiler de geçen ay Allianoi'den uzaklaştırılınca, ören yeri tamamen kaderine terk edildi. Böylece şu an kaçak kazılara ve doğanın tahribatına maruz bırakılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, görev yaptığım üniversiteme 'çok geniş bir alanda kazı yaptığım ve gerçek anlamda korunması için kamuoyu oluşturmak' suçlamasıyla hakkımda soruşturma açılmasını istemiştir. Allianoi'de henüz bilimsel kazı tamamlanmadı. Bilgiye ulaşılmadan, en önemli kültür hazinesi, geri dönüşü kesinlikle olmadan tarihin karanlıklarına gönderilecek."

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoi-kaderine-terk-edildi_58443.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!