Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianoi'nin Sular Altında Kalma Kararına Dava

Allianoi Girişimi Grubu, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, İzmir'in Bergama ilçesi yakınlarındaki, dünyanın en eski termal sağlık merkezlerinden Allianoi'nin Yortanlı Barajı suları altında bırakılmasına izin veren kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir 4. Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Hürriyet Gazetesi
Allianoi'nin Sular Altında Kalma Kararına Dava

b>Allianoi Girişimi Grubu, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, İzmir'in Bergama ilçesi yakınlarındaki, dünyanın en eski termal sağlık merkezlerinden Allianoi'nin Yortanlı Barajı suları altında bırakılmasına izin veren kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir 4. Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Allianoi Girişim Grubu üyeleri, mahkemeye yaptıkları başvurunun ardından İzmir Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla, koruma bölge kurulu kararını eleştirdi.

Girişim grubu dönem sözcüsü Dr. Oya Otyıldız, koruma bölge kurulunun ”Allianoi'nin etrafının 1 metre koruma duvarıyla çevrilerek ve balçıkla kaplanarak sular altında bırakılmasına” izin veren kararıyla, Allianoi'nin sular altında bırakılmasına yönelik Devlet Su İşleri (DSİ) projesine onay verdiğini ve böylece varlık nedenine aykırı bir karar almış olduğunu savundu.

Kararın alınış sürecinin de normal şekilde işlemediğini ileri süren Otyıldız, bölge kurulunun, kararına dayanak oluşturan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle başlatılan yargı sürecini beklemeden çok hızlı şekilde DSİ projesini onayladığını, bunun da adeta “bir şeyler olup bittikten sonra gerekli kararların alındığı” izlenimi verdiğini ifade etti.

Kurulun Önceki Kararları
Koruma bölge kurulunun aldığı son kararla, Allianoi'ye ilişkin daha önce almış olduğu tüm kararların tamamına da aykırı davrandığını dile getiren Otyıldız, “Kurul kendisiyle ters düşmüştür. Allianoi ile ilgili şimdiye kadar sunulan bilimsel raporların hiç birisi dikkate alınmamıştır. Karar, 1800 yıl sağlam kalabilmiş bir sağlık yurdunun insan eliyle ebediyen yok olmasına yol açacaktır” dedi.

Allianoi Girişim Grubu olarak, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girebilecek nitelikteki bir kültür varlığının yok olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Otyıldız, bu yanlıştan dönülünceye kadar demokratik ve hukuksal mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Otyıldız, bu kapsamda girişim grubuyla birlikte hareket eden 87 kişinin imzasını taşıyan dilekçeyle İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir Bölge 4. İdare Mahkemesinde dava açtıklarını bildirdi. Otyıldız, ayrıca konuya duyarlı meslek odası, dernek ve vakıfların aynı istemle ikinci bir dava açma hazırlığında olduğunu kaydetti.

Antik Kentin Geçmişi
Aristides'in “Hieroi Logoi” isimli eserinde de anılan, Roma döneminden kalan en iyi korunmuş termal tedavi merkezi olma özelliği taşıyan 1800 yıllık Allianoi Antik Kenti, İzmir'in Bergama ilçesinin 18 kilometre kuzeydoğusunda ve Paşa Ilıcası olarak anılan merkezde yer alıyor.

Kazı çalışmaları 1998 yılından beri yapılan Allianoi'nin MÖ 2. yüzyılda kurulduğu, bölgede, MS 2. yüzyıldaki Hadrian döneminde büyük bir bayındırlık hareketi yaşandığına dair tespitler bulunuyor.

Bizans döneminde kısmen yerleşime sahne olan antik kent, Anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Allianoi, Türkiye'de sağlam kalmış, halen kullanılabilecek sıcak suyu olan, dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş sağlık yurtlarından biri olarak tanımlanıyor.

Uzmanlar, kentin, halen sıcaklığı 45-47 derece olan termal suyu, sağlık ve kültür turizmine hizmet edebilecek olanaklarıyla ekonomiye büyük katkıda bulunacak zenginlikte olduğunu belirtiyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoinin-sular-altinda-kalma-kararina-dava_51040.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!