Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianz Arena, Münih - Almanya







2006 yılında kullanıma açılan Herzog & de Meuron imzalı Münih’teki Allianz Arena Stadyumu, son derece büyük ölçekli ve aydınlatma odaklı cephesi ile mimari aydınlatma konusunda dikkat çekici bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Münih’in kenar mahallelerinden Schwabing, Fröttmaning’de konumlanan stadyum, dış cephesinin rengini bütüncül olarak değiştirebilen dünyadaki ilk stadyum olma özelliğini de taşıyor.



İnşaatı için en büyük desteği veren Allianz Sigorta’nın ismini taşıdığı gibi, bu ad sayesinde Bayern eyaletinin en büyük iki futbol takımı, FC Bayern Münih ve 1860 Münih’in “birlikteliğini” vurgulayan Allianz Arena –veya Almanya’daki lakabı ile “futbolun tapınağı”- 280 milyon Euro’luk bir maliyet ile gerçekleştirildi. İsviçreli mimarlık ikilisi Herzog & de Meuron’un konsept tasarımı ve uygulamasını ele aldığı stadyum, tam olarak da söz konusu “birliktelik/bütünlük” düsturundan hareketle her iki takımı da “kollarına alacak” şekilde tasarlanmalıydı. Çözüm, yapının cephe boyunca o sırada hangi takım oynuyorsa onun renklerine bürünmesi olarak belirlendi.



Allianz Arena’nın cephesi, ETFE adı verilen özel ve 0.2 milimetre ile neredeyse folyo inceliğinde bir malzemeden imal edilen 2,874 adet baklava planlı metal panel ile kaplı bulunuyor. Kırmızı, mavi ve beyaz ışık yayan bu paneller, 0.038 hPa basınçlı temiz hava basılarak cepheye sabitleniyorlar. Uzaktan bakıldığında beyaz gözüken ETFE paneller yakından incelendiğinde, üzerlerinde küçük noktalar olduğu fark edilebiliyor.



Söz konusu panellerin ışığı tekil olarak kontrol edilerek yakılabiliyor. Alman milli takımının maçlarına ev sahipliği yapıldığı sürece yapının cephesini bembeyaz bir ışıkla parlatıyor; stadyumun asıl sahipleri için ise maçı kim oynuyor ise onun renklerine bürünüyorlar. Şayet iki Bayernli takım karşı karşıta gelirse stadyum, kırmızı ve mavili “baklava” desenine kavuşuyor.



Uzaktan bakıldığında şişirilmiş camdan üretilmiş gibi gözüken bu elemanların akrajı için 35 profesyonel dağ tırmanışçısının çalıştığı düşünüldüğünde, Allianz Arena inşaatının ne kadar meşakkatli bir süreç olduğu daha net anlaşılıyor.

Baklava şekilli “yastık”larının içinde 5334 lambaya sahip cephesi ile Allianz Arena’nın bir saat boyunca “yanması” 50 Euro’ya mal oluyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/allianz-arena-munih---almanya_96278.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!