Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Almanya AR-GE’ye Yılda 50 Milyar Euro Harcıyor

Essen kentindeki Alman Bilim Vakfı düzenli olarak Alman ekonomisinin bütün sektörlerinde araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarına ne kadar kaynak ayrıldığını araştırıyor. Kriz yılı 2009’daki durgunluğun ardından AR-GE harcamaları geçen yıl yüzde yedi oranında artarak 50 milyar Euro’ya ulaşmış.

yapi.com.tr
1 Almanya AR-GE’ye Yılda 50 Milyar Euro Harcıyor

Almanya’daki şirketler kesenin ağzını iyice açıp ilk kez olmak üzere bir yıl içinde araştırma ve geliştirmeye 50 milyar 300 milyon Euro harcadılar. Alman Bilim Vakfı sözcüsü Andreas Kladroba, yüzde 7'nin son yılların en yüksek artış oranı olduğunu söylüyor.

En kıymetli sermaye, inovasyon

Bilim Vakfı’nın kapsamlı araştırmasına bütün sektörlerden 20 bin işletme katılmış. Alman şirketleri, ekonomik krizin tırmandığı 2009 yılında AR-GE yatırımlarını azaltmıştı. Andreas Kladroba, artık hemen bütün branşlarda en önemli sermaye sayılan inovasyona ağırlık verildiğini söylüyor. Kladroba, araştırma ve geliştirmenin geleceğe yatırım olduğunu ve kriz dönemlerinde de ihmale gelmeyeceğini herkesin anlamış olmasını anketin en değerli sonucu olduğunu sözlerine ekliyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya’nın krize rağmen verimli yatırım yeri olma özelliğini korumasında AR-GE’ye ağırlık verilmesi de önemli rol oynuyor. Bilim Vakfı uzmanı Kladroba, şirketlerin AR-GE bölümlerini genişletip eleman sayısını arttırmalarının günlük sıkıntıları unutup gözlerini geleceğe çevirmeleriyle ilgili olduğunu belirtiyor.

Alman şirketlerinin araştırma ve geliştirme bölümlerinde 350 bin kişi çalışıyor. Eleman sayısı bir yılda yüzde 3,5 arttı.

Otomotiv ar-ge şampiyonu

Alman sanayi sektörünün AR-GE’ye ağırlık veren branşlarının başında otomotivcilik geliyor. AR-GE araştırmalarının yaklaşık üçte birine tekabül eden 16 milyar Euro, otomotivcilik şirketleri tarafından harcanmış. Ürün ve fabrikasyon inovasyonu için elektroteknik sekiz, makine endüstrisi beş, eczacılık dört, kimya endüstrisi ise üç milyar Euroluk AR-GE bütçesi kullanmış. Bütün bu branşların Alman ekonomisinin ihracat yükünü üstlenen işletmeler olduğu göze çarpıyor.

Enerji şirketleri ise, genel trende aykırı olarak, AR-GE harcamalarını yüzde dört oranında düşürdüler. Bu branştaki yeşil enerjiye geçiş çerçevesinde yatırımların şebeke altyapısına kaydırıldığı tahmin ediliyor.

Trend değişmeyecek

Bilim Vakfı uzmanı Kladroba, büyük harcamalar büyük şirketlerce yapılmakla birlikte, küçük parayla büyük yenilikler de yapılabildiğini söylüyor. Kladroba, “Orta ölçekli işletmeler için de AR-GE son derece önemli. Küçük ama kaliteli birçok işletmede birinci sınıf araştırma yapılıyor ve bu çalışmaların sonunda piyasaya yüksek kaliteli ürünler çıkıyor” diyor.

Almanya gibi hammadde fakiri bir ülkenin küresel rekabet ortamına ayak uydurabilmesi inovasyon ve ürün geliştirme başarısıyla mümkün olabiliyor. Andreas Kladroba Euro krizine ve küresel ekonomik güvensizliğe rağmen bu trendin değişmediğini, Alman şirketlerinin AR-GE yatırımlarını daha da arttırmayı planladığını ve artış oranları düşse bile bütçelerini küçültmelerinin söz konusu olmadığını, söylüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/almanya-ar-geye-yilda-50-milyar-euro-harciyor_103604.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ar-Ge yatırımı ile saygınlığını ispat ediyor YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!