Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Anıtkabir’in Orijinal Peyzaj Projesi

1945 yılında çizilen Anıtkabir’in orijinal peyzaj projesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müze ve Kültürevi’nde sergileniyor. Müze ayrıca, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok ziraat aletini de ev sahipliği yapıyor.

yapi.com.tr
Anıtkabir’in Orijinal Peyzaj Projesi Foto: Oğuz Demir

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan Ziraat Fakültesi Müze ve Kültürevi, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e birçok ziraat aletine ve projesine ev sahipliği yapıyor. Hürriyet'ten Oğuz Demir'in haberine göre, Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi ve Servet Sarıaslan’ın kurduğu müzede yer alan eserler arasında Anıtkabir’in orijinal peyzaj projesi de bulunuyor. Anıtkabir peyzaj projesinin müzenin en önemli eserleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Çiftçi, şu bilgileri verdi:

Sadri Aran Hazırladı

“1941’de Anıtkabir Proje Yarışması sonuçlandıktan sonra inşaat çalışmaları sürerken 1945’de de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sadri Aran, peyzaj projesini çizdi. Yaklaşık 750 bin metrekarelik bir yerleşim alanına sahip Anıtkabir’in çevresine ilişkin peyzaj planlamasına bu proje doğrultusunda 1946 yılında başlandı. 110 cm’ye 2 metre ölçülerinde olan bu projenin orijinali ise şu anda müzemizde sergileniyor.”

24 ülkeden yüzlerce ağaç

Atatürk’ün kabrini 24 ülkeden 68 yıl önce gönderilen çeşitli türlerdeki yüzlerce ağaç süslüyor. Anıtkabir’in peyzajı için 68 yıl önce başta ABD, İngiltere, Fransa, Almanya olmak üzere 24 ülkeden gönderilen çeşitli türlerdeki yüzlerce fidan, ormana dönüştü. Anıtkabir’in inşaatı devam ederken toprak kaymasını önlemek ve çevresinde yeşil bir kuşak oluşturmak amacıyla ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Peyzaj çalışmasına 1946 yılında başlanan Anıtkabir’de, Atatürk’ün  ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ özdeyişinden yola çıkılarak çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin bazı bölgelerinden getirilen fidanlarla ‘Barış Parkı’ oluşturulması planlandı. Bu çerçevede başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsrail, Yunanistan olmak üzere 24 ülkeden çeşitli türlerde fidanlar hediye edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anitkabirin-orijinal-peyzaj-projesi_122541.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!