Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Anket Bugün Sona Eriyor!

İstanbul’da Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçitle birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılacak. Dünyanın en iyi mühendislik eserleri arasında gösterilen projenin adı ise bugün sona erecek halk anketiyle belirlenecek.

yapi.com.tr
Anket Bugün Sona Eriyor!

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nde sona yaklaşıldı. Marmaray'ın kardeşi olarak tanımlanan Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışı öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, "Kıtalar Birleşiyor Alttan, İsmi Geliyor Halktan" sloganıyla anket başlattı. 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak.Sabah Gazetesi’nin haberine göre, geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek. İnşaatın tamamlandığını belirten Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. Yetkilisi İnşaat Mühendis Umut Arda Dündar, "Mekanik ve elektrik, elektronik montajlar yapılıyor. Gişelerde entegrasyon çalışmaları tamamlanmak üzere" dedi. Dündar şu bilgileri verdi:

52 milyon saat tasarruf: Projede yaklaşık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak. Araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azalacak. Aynı anda 60 taşeron firmanın çalıştığı projede günde bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor. Yapılan harcamalarla Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralık bir iş hacmi yaratılıyor.

Geçiş ücreti 17 TL: 14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasında yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücreti 17 TL olacak. Günlük ortalama 2 bin 500 mühendis, teknik eleman ve işçinin çalıştığı tünelin yüzde 99'u tamamlandı. Her iki yakanın da bağlantı yollarında trafik işaretleri, sinyalizasyon çalışmaları tamamlandı. Aydınlatma takılırken, sesi azaltan, buzlanmayı ve erimeyi önleyen asfalt kullanıldı.

Kamu kaynağı yok: Yap-İşlet Devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmal yapılan tüneli Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadı. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynağı Yapı Merkezi ve SK E&C temin etti.

5 dakikada kıtalararası yolculuk: Geçen ekim ayında ilk otomobil geçişini test eden ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan kendi kullandığı makam aracıyla Avrupa'dan Asya'ya 5 dakikada geçti. Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım da eşlik etmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anket-bugun-sona-eriyor_152746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!