Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arabanızı Şarj Etmeyi Unutmayın

Elektrikli arabalar çok yakında trafiğe çıkıyor. Elbette trafikteki bu değişimin şehir yaşamına da pek çok yansıması olacak. Tabii ki en önemli artıları fosil yakıt üretmeyerek sıfır emisyon üretmeleri. Ancak işin derinine indiğinizde elektrikli arabalar kullanıcılarının gündelik alışkanlıklarını değiştirecek hatta yeni işkolları oluşmasına olanak

Cumhuriyet Dergi
Arabanızı Şarj Etmeyi Unutmayın

Elektrikli arabalar çok yakında trafiğe çıkıyor. Elbette trafikteki bu değişimin şehir yaşamına da pek çok yansıması olacak. Tabii ki en önemli artıları fosil yakıt üretmeyerek sıfır emisyon üretmeleri. Ancak işin derinine indiğinizde elektrikli arabalar kullanıcılarının gündelik alışkanlıklarını değiştirecek hatta yeni işkolları oluşmasına olanak sağlayacak gibi görünüyor. Elektrikli arabalar için şarj istasyonlarını ithal eden ve bu yıl içinde 14 şehirde bine yakın istasyon kurmayı hedefleyen 365 Energy Group CEO’su Ahmet Yapışlar şirketin birkaç yıl içinde bu yatırımdan kâr beklemediğini söylüyor, amaçları uzun dönemde alışkanlık yaratmak. Çünkü hesapları önümüzdeki on yıl içinde 200 bin civarında istasyon kurmaları gerektiğini söylüyor.

- Elektrikli arabaların benzinle çalışan arabalardan farkı nedir?

- Elektrikli motorun, bir devirinde bile maksimum forkundan faydalanabiliriz. Yüz kilometreye üç saniyede çıkabiliyor. Yüksek verimde çalışıyor.

- Hızları ne kadar?

- Menzille alakalı olarak genelde şehir içi amaçlı üretiliyorlar. 120’yle 180 arası hızları var. Ancak iki yüz üzeri hıza çıkan modeller de var.

- Elektrikli arabalar tamamen sıfırdan mı üretiliyor yoksa benzinle çalışan araçların dönüştürülmesi söz konusu mu?

- Halen var olan araçlar motor ve şanzımanları sökülüp batarya, motor grubu ve kontrol ünitesi eklenerek elektrikli arabaya dönüştürülebiliyor. 8 ile 10 bin dolar arasında maliyeti var. Oraya sıfırdan bir batarya koyuyorsunuz, şanzıman tamamen sökülüyor. Şasi, karoseri, koltuk filan duruyor ama şöyle söyleyeyim, LPG bir estetik operasyonsa bu bir ameliyat. Geri dönüşü bana üç yılda olabilir ama bir taksici on ayda bunu amorti edebilir. Servisler, filolar, belediye araçları için de dönüşümü çok kârlı olacak.

- Araba dönüştürme de yeni bir pazar haline gelecek galiba.

- Şimdi nasıl LPG dönüştürme istasyonları varsa ilerleyen yıllarda benzer atölyeler faaliyete geçer. LPG çıktığında mutfak tüpüyle denemeler olmuştu, benzer şeyler olacaktır ama bunun bir yasal düzenlemesi de olacaktır.

- Elektrikli araba satışları başladı mı?

- Markalar örnek olarak getiriyor. Ancak mevzuat, ÖTV gibi konular henüz belli değil. Hem araç hem de şarj istasyonu konusunun yaz sonu neticeleneceğini tahmin ediyoruz.

- Şirket olarak yaptığınız araştırmalara göre elektrikli araba kullanımı ileride ne düzeyde olacak?

- En muhafazakâr sonuçlardan birine göre şu anda on milyon olan araç sayısı on yıl içinde yirmi bir milyon olacak. Bu rakamın dört milyonunu da elektrikli araçlar oluşturacak.

- Kaliforniya’da 2014’te benzinle çalışan araçlar tamamen yasaklanacak. Bu trend dünyaya yayılırsa tahmininizden çok daha yüksek bir rakam olacaktır.

- Kaliforniya bu konuda çok ileride. Emisyon konusunda da çok ağır yaptırımları var. Şu anda Japonya’da da aynı şey söz konusu. Büyük teşvikler Avrupa’da var. İspanya’da cihazların kurulumu için devamlı teşvik yaratılıyor. Londra’da merkeze araçla giriş ücretli ama elektrikli arabalar bundan muaf. Türkiye’de ise açıklamalar “kendimizi ona göre ayarlamadık ama” yönünde. Şu anda arabaya yüksek vergiler uygulanıyor. ÖTV yüzde beş uygulandığında değişim olacaktır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/arabanizi-sarj-etmeyi-unutmayin_79300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!