Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arseniği Sadece Türkiye Tartışıyor!

Türkiye, yaklaşık altı ay sonra su konusunda dünyanın en büyük organizasyonunu ağırlayacak. 160 küsur ülkeder binlerce devlet adamı ve uzmanı buluşturacak 5. Dünya Su Forumu Mart 2009’da İstanbul’da yapılacak. Dünya Su Forumu öncesi İstanbul’a gelen Dünya Su Konseyi Başkanı Faouchon, ‘Forumlar İsrail ile Filistin’i bile bir masaya oturtmayı

Radikal Gazetesi
Arseniği Sadece Türkiye Tartışıyor!

ürkiye, yaklaşık altı ay sonra su konusunda dünyanın en büyük organizasyonunu ağırlayacak. 160 küsur ülkeder binlerce devlet adamı ve uzmanı buluşturacak 5. Dünya Su Forumu Mart 2009’da İstanbul’da yapılacak. Dünya Su Konseyi Başkanı Prof. Loic Faouchon, forum öncesi bilgilendirme toplantısı için İstanbul’a geldi. Faouchon, Kuruçeşme Su Ada’daki toplantının ardından BM Barış Gücü’ne benzer bir uluslararası ‘Su Barış Gücü’ kurulmasından, Su Konseyi’nin bugüne kadar ne yaptığına ve Türkiye’deki arsenik sorununa kadar merak edilen pek çok konuda Radikal’i yanıtladı. “Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki gibi bir arsenik tartışması yapıldığını duymadım” diyen Fauchon, su savaşlarının önlenmesi konusunda ‘Su Barış Gücü’ fikrinin İstanbul’da yapılacak 5. Dünya Su Forumu’nda tartışılacağını belirtti. Forumun teması, ‘Farklılıkların Suda Yakınlaşması’ olacak.

Su Konseyi Başkanı Fauchon’un verdiği bilgiye göre dünyada halen 1.1 milyar kişinin temiz suya ulaşamıyor. Suya bağlı hastalıklar savaşlardan daha fazla ölüme sebep oluyor. Her 10 yılda dünya nüfusu 1 milyar artıyor. Bu da daha fazla su tüketimine sebep oluyor. Günümüzde dünyanın su tüketimi geçen yüzyıla göre üç kat fazla. Gelecek yıllarda daha da fazla olacak.

Su savaşlarının önlenmesi için ‘Su Barış Gücü’ oluşturulması fikri gündeme gelmişti. Bu fikir İstanbul’daki forumda yeniden ele alınacak mı?

Şimdilik bir savaş olmuyor ancak bazen gerilimler yaşanıyor. Bundan birkaç yıl önce ‘su koruyucuları’ ile ilgili bir öneride bulunduk. Uzmanlardan oluşan belirli bir güç olması konusunda bir teklifti. Bir bölgede su konusunda bir çatışma olduğunda direkt olarak faaliyete geçsinler. Bu birliğin görevi su konusundaki çatışmaları gidermek ve organizasyonu sağlamak. Daha önce teklif edilen bu birlik, İstanbul’daki forumda tekrar konuşulacak. Bir çalışma grubu kurulacak ve somut sonuçlar alınmaya çalışılacak. Bu güç, bölgesel bir güç mü, uluslararası bir güç mü, yoksa Birleşmiş Milletlere bağlı bir güç mü olmalı, bunların üzerinde halen çalışılmakta.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/arsenigi-sadece-turkiye-tartisiyor_63584.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!