Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsenikli Su Gerginliği Ekranlara Taşındı

Kanaltürk'te yayınlanan ‘Gündem Siyaset’ programına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında canlı yayında sert tartışmalar yaşandı.

Radikal Gazetesi
Arsenikli Su Gerginliği Ekranlara Taşındı

br />
‘Kayıtları sağlıklı olduğu için oran yüksek görünüyor"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in İzmir'de kanser vakalarında artış olduğu, buna da arsenikli su tüketiminin yol açmış olabileceği iddiası tartışma yaratırken, yetkililer “Türkiye geneline göre birşey söylenemez. Çünkü Türkiye'de İzmir gibi sağlıklı veri toplayan il yok. Artışsa her yerde artış bekleniyor, bunun nedenleri başka. Ama arsenik kaynaklı bir artıştan söz etmek bilimsel olarak mümkün değil. İzmir'de akciğer kanseri görülme oranı erkeklerde 100 binde 70- 80 iken bu oran kadınlarda yüz binde 10. Ortak bir neden olsa böyle fark olmamalı” dedi.

Kanser vakalarında görülen artışın en önemli nedenlerinden birinin, vakaların daha sağlıklı olarak kayıtlara geçmesi gösterildi. İzmir'de kısa adı KİDEM olan Kanser İzlem ve Denetim Merkezi tarafından uygulanan kanser vakası kayıt sisteminin Türkiye'de ilk olduğu, diğer illerde de bu merkezlerden kurulup vakaların kayıt altına alınmaya başlandığı kaydedildi. Ancak Türkiye'de şu anda en iyi kayıtların İzmir'de tutulduğunu belirten bir yetkili, şunları söyledi:

Kanser artışlarının arsenikle ilgisi yok

“Hem kayıt merkezlerinin, buna paralel olarak da hastanelerin kayıtları düzeliyor. Performans uygulamasıyla her vakanın kayıt altına alınması kanser vakalarının kayıtlarının da düzgün tutulmasını sağlıyor, artık hasta kaçırılmıyor. Bundan kaynaklanan vakalarda bir genel artış var. Diğer artış nedeni ise tanı ve tedavi hizmetlerinin artması. Örneğin meme kanserinde olduğu gibi taramaların yapılması. Sağlık hizmetlerinin sunumu artarken, hastalarda kanser konusunda farkındalık yaratılmış olması bu artışın nedenleri. Eskiden hasta bu tanıyı alsa bile gidip evinde ölümü beklerdi. Artık insanlar kontrol yaptırıyor, kanser çıkarsa tedavisini yaptırıyor. Ayrıca batı tarzında yaşama geçilmesi de vaka sayısını artırıyor. Sigara, şişmanlık, hava kirliliği, hareketsiz yaşam gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörler de gerçek vaka artışı nedenleri. Ama direkt arsenikle bağlantı kurmak mümkün değil. Akciğer kanserinin erkeklerde kadınlardan 7- 8 misli fazla görülmesinin en büyük nedeni daha fazla sigara tüketmeleri. Eğer ortak bir neden olsa bu oranlarda bu kadar büşük fark olmaz. Arsenikle ilgili bir veriye ulaşılması için de herhalde en az 10- 20 yıl geçmesi gerekir. Vaka artışlarında arsenikle ilinti kurmak bilimsel olarak mümkün değil.”

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/arsenikli-su-gerginligi-ekranlara-tasindi-_63193.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!