Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aşıklı Höyük İlkel Tarıma Geri Döndü

Türk ve Fransız arkeologlar Aşıklı Höyük’te 10 bin 500 yıl önce kullanılan ilkel tarım aletlerin birebir kopyalarını kullanarak buğday hasat etti. Dr. Laurence Astruc, “Obsidyen kullanarak yaptığımız aletlerle, saz ve otları da keseceğiz. Amacımız, bu deneysel aletleri kullanarak, kazılarda elde edilen benzer aletlerin tam olarak ne amaçla

Radikal Gazetesi
Aşıklı Höyük İlkel Tarıma Geri Döndü

Türk ve Fransız arkeologlar Aşıklı Höyük’te 10 bin 500 yıl önce kullanılan ilkel tarım aletlerin birebir kopyalarını kullanarak buğday hasat etti. Dr. Laurence Astruc, “Obsidyen kullanarak yaptığımız aletlerle, saz ve otları da  keseceğiz. Amacımız, bu deneysel aletleri kullanarak,  kazılarda elde edilen benzer aletlerin tam olarak ne amaçla kullanıldığını belirlemek” diye konuştu.

Aksaray yakınlarındaki Aşıklı Höyük insanlığın ilk kez tarıma başladığı toprak olduğu iddia ediliyor. Burada 10 bin 500 yıl önce yaşayan insanlar balta sapına benzer ağaçlara keskin obdidyen parçaları takarak ilkel aletler üretiyordu. Obsidyen, volkanik hareketler sonucu oluşan, cam benzeri bir madde. Anadolu, tarih öncesinde önemli obsidyen yataklarına sahipti. Astruc “Kolayca işlenen ve çok keskin hale getirilebilen obsidyen, neolitik çağda alet, kap kacak ve süs eşyası yapımında en önemli ham maddeydi. Bütün Yakın Doğu’ya ilkel ticaretle dağılıyordu. Obsidyen sayesinde toplumlar arası etkileşimin nerelere kadar uzandığını tespit edebiliyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asikli-hoyuk-ilkel-tarima-geri-dondu_70808.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!