Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Aspendos Restore Ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ocak ayında başlatılan Aspendos'taki restorasyon çalışmalarının, gelecek yıl eylül ayında bitirilmesi planlanıyor.

yapi.com.tr/AA
Aspendos Restore Ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, dünyanın en önemli kültürel varlıklarından biri olan Aspendos'u gelecek kuşaklara aktarmak için sürdürülen restorasyon çalışması devam ediyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, 2010 yılında kapsamlı projeleri hazırlanan ve çalışmaları ocak ayında başlatılan tiyatronun restorasyonu ziyarete açık yapılıyor.

Seyirci kapasitesi ve akustik özellikler bakımından benzersiz 2 bin yıllık antik tiyatroda çalışmaların Eylül 2014'te bitirilmesi planlanıyor.Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından biri olan Aspendos'u gelecek kuşaklara aktarmak için sürdürülen faaliyetler kapsamında bugüne kadar tiyatronun güney kuzey analema duvarı boyunca drenaj kazısı yapıldı. Kazı çalışmalarında çıkan bulgular doğrultusunda proje revizyonu yapılarak ilgili koruma kurulunca onaylandı. Revakların ve tonozların derzlerindeki çimento temizliği tamamlanarak aslına uygun hale gelmesi sağlanan tarihi yapıda, ayrıca doğu cephesinde ve tiyatro içerisinde taş temizliği de gerçekleştirildi.

Antik tiyatro sağlamlaştırılıyor

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda sürdürülen restorasyon çalışmalarının bundan sonraki ayağı oturma sıralarındaki çimento derzler. Tiyatronun bütünüyle modern yöntemlerle sağlamlaştırılması hedeflenen çalışmalar, derzlerinin sökülerek proje doğrultusunda taş tamamlamalarının yapılmasını ve Selçuklu sıvalarının konservasyonunu kapsıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali başta olmak üzere önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan antik tiyatronun restorasyon çalışmalarından sonra yenilenen yüzüyle sanatseverlerle buluşmasını hedefliyor.

Aspendos Antik Tiyatrosu

İki tepe üzerine kurulu ve küçük tepenin doğu yamacına yaslanmış olan Aspendos Antik Tiyatrosu M.S. 2. yüzyılda Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edildi. Tanrılar ile devrin imparatorlarına adanan Antik Tiyatro 19'uncu yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarıldı. Atatürk'ün 1930'da ziyaret edip "onarılıp yeniden kullanılması" için talimat verdiği Aspendos, her yıl yaz aylarında Kültür ve Turizm Bakanlığının organizatörlüğünde düzenlenen etkinliklerde dünyanın dört bir yanından konuklarını ağırlıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aspendos-restore-ediliyor_112093.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!