Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ataköy'deki TOKİ Arazisine Kurul'dan Arkeolojik Araştırma Kararı

İstanbul 7. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, TOKİ'nin satışa çıkardığı Ataköy sahilindeki 163. parselde Osmanlı dönemi Baruthane yapılar topluluğuna ait mühimmat tünelleri ile II. Mahmut tuğrasının yer aldığı yapılarda tahribat olup olmadığının anlaşılması için arkeolojik çalışma yapılmasına karar verdi.

yapi.com.tr
Ataköy'deki TOKİ Arazisine Kurul'dan Arkeolojik Araştırma Kararı

STRONG>İstanbul 7. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, TOKİ'nin satışa çıkardığı Ataköy sahilindeki 163. parselde Osmanlı dönemi Baruthane yapılar topluluğuna ait mühimmat tünelleri ile II. Mahmut tuğrasının yer aldığı yapılarda tahribat olup olmadığının anlaşılması için arkeolojik çalışma yapılmasına karar verdi.
    
Edinilen bilgiye göre, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Trakya 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği, 1 Şubat 2010'da Anıtlar Kuruluna başvurarak, Bakırköy Zeytinlik Mahallesindeki 18 pafta 564 ada eski 151 parselin ifrazıyla oluşan mülkiyeti TOKİ Başkanlığında olan 163. parselde, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 20 Mart 1956 tarih ve 470 sayılı kararıyla tescilli Osmanlı dönemi Baruthane yapılar topluluğuna ait mühimmat tünelleri ile II. Mahmut tuğrasının yer aldığı yapıların yok olduğunu bildirdi.
    
Temsilcilik, bahsi geçen eserlerin ortaya çıkarılması için alanda arkeolojik kazı yapılmasını talep etti.
    
Talebi inceleyen kurul, 163. parseldeki eski duvar kalıntılarının Turgay Tuna'nın ''Makrihori'den Bakırköy'e, Ayastefanos'tan Yeşilköy'e'' kitabının 43. sayfasında fotoğraflarıyla yer alan Osmanlı dönemi Baruthane mühimmat tünelleriyle ilgisinin anlaşılabilmesi ve tahribatın söz konusu olup olmadığının belirlenebilmesi için alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde gerekli arkeolojik çalışmaların (yüzey araştırması, sondaj gibi) yapılarak hazırlanacak raporların kurula iletilmesine karar verdi.
    
Kurul, ayrıca, söz konusu duvar kalıntılarının yer aldığı Sheraton Oteli'nin bahçesinde yapılmış peyzaj düzenlemesine ilişkin ayrıntılı bilgi istenmesini, anılan çalışmaların kurula iletilmesinden sonra konunun 2863 sayılı kanun kapsamında yeniden değerlendirilmesini kararlaştırdı.
    
Ataköy 2. Kısım Sakinleri Derneği Başkanı Hayati Karakullukçu, yaptığı açıklamada, arsanın TOKİ tarafından satılmasının gündemde olduğunu ancak alanda koruma altına alınması gereken tarihi yapılar bulunduğunu, ayrıca Bizans ve Osmanlı döneminden kalma henüz toprak üzerine çıkmamış eserler olduğunun dile getirildiğini kaydetti.
    
TOKİ'nin bu satışı yaparken tarihi eserlere, kıyı kanununa ve sit alanı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Karakullukçu, ''Arkeolojik çalışmanın ardından burası birinci derece sit alanı ilan edilebilir. Bu bölgede Bizans döneminin yazlık sarayının olduğu iddia ediliyor. Ayrıca Marmara Denizi'nin son doğal plaj yapılarından birisidir. Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle gerekli arkeolojik araştırmanın yapılması lazım. Bu alanın halka açık park alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz'' diye konuştu. (AA)

 

ETİKETLER: kurum arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/atakoydeki-toki-arazisine-kuruldan-arkeolojik-arastirma-karari_79967.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!