Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Avrasya Tüneli'nde Kazı Çalışmaları Tamamlanıyor

Başbakan Davutoğlu'nun da katılımıyla düzenlenecek törenle, Asya ve Avrupa'yı, deniz altından karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde, tünelin kazı işlemi bugün tamamlanacak. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek tünelle İstanbul’da trafiğin yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.

yapi.com.tr / AA
Avrasya Tüneli'nde Kazı Çalışmaları Tamamlanıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde, deniz altındaki tünelde kazı işleminin bitmesine tanıklık edecek.

Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işlemi bugün tamamlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan kazı çalışmaları, bugün saat 15.00'da Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenecek törenle Avrupa yakasında sonlandırılacak.

Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı altında 3, 344 kilometrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıta deniz tabanı altında birleştirilmiş olacak.

İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projede İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları, 19 Nisan 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törenin ardından başladı.

Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek, güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlanacak.

Sözleşme gereği Ağustos 2017'de hizmete girmesi planlanan projenin bitiş tarihi, Başbakan Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekilmişti. Bu hedef doğrultusunda yüklenici firma çalışmalarını sürdürüyor.

 


Projenin teknik özellikleri

Avrasya Tüneli Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı.

Tünel açma makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri içinde 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada 2. sırada olup 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. TBM'nin güzergahı üzerinde hem deniz çökelleri hem de değişik basınç dayanımlarına sahip kaya birimleri (Trakya Formasyonu) yer alıyor. Bu sebeple Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Proje toplam bin 672 bilezikten oluşuyor. Muhtemel büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik contanın monte edildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz uygulandığı projede, 2 bin 124 çalışan görev alırken, 250 iş makinesi kullanıldı.

Projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği "En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü"ne layık görüldü.

Proje, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletmesini üstlenecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

Proje bilgileri:

Proje toplam boyu: 14,6 kilometre
Tünel kısmının boyu: 5,4 kilometre
TBM (Deniz altındaki kısım) tünel toplam boyu: 3,34 kilometre
En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği: 106 metre
Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı: 55 metre
Denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği: 62 metre
Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı: 26 metre

http://www.yapi.com.tr/haberler/avrasya-tunelinde-kazi-calismalari-tamamlaniyor_133570.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!