Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Aylık Taksit 300 TL Düştü, Kiradan Kurtulmak İsteyen Mortgage'a Koştu

Geçen yıla göre yarı yarıya gerileyip yüzde 0.95'lere inen konut kredisi faizleri kiracıları harekete geçirdi. 50 bin TL'lik kredinin aylık taksitlerinin 300 TL gerilediğini söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü, 'Kiradan kurtulmak isteyenler bitmiş ev alıyor' dedi.

Radikal Gazetesi
Aylık Taksit 300 TL Düştü, Kiradan Kurtulmak İsteyen Mortgage'a Koştu

Faiz oranlarının bir yıl önceye göre yaklaşık yarı yarıya düşmesi yüzünden örneğin 50 bin TL’lik 120 ay vadeli bir kredide aylık ödemenin 300 TL azaldığını söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, “Bu yüzden geçen yıla göre mortgage kredi kullandırımı iki katı arttı. İnsanlar artık kirada oturmak yerine bitmiş konutları satın alıp evinin taksidini ödemeyi tercih ediyor. Geçen yıllara göre en büyük fark artık kiradan kurtulmak isteyenlerin mortgage kredisi kullanması” dedi.

Bitmiş evler alınıyor

Geçen yıla göre aylık ödemelerdeki bu 300 TL’lik farkın kiradan kurtulmak isteyenleri harekete geçirdiğini ve büyük talebin de bu kesimden geldiğini söyleyen Onaran, “Faizler bu seviyeye geldiğinde konut almak isteyen, kiradan kurtulmak isteyen kesim harekete geçti. Bu yüzden mortgage kullananlar artık devam eden projelerden çok ikincil el veya bitmiş her an oturmaya hazır evlere yöneldi. Tabii ki deprem gerçeği nedeniyle insanlar sıfır ev almak istiyor. Ama kiradan kendi evine çıkmak yaşlı ev bile olsa kiradan kurtulmak birinci öncelikleri” diye konuştu. 

Günde 1200 kişi kredi aldı

Bankacılık sektöründe günlük mortgage kredi kullanım sayısının 1200 kişiye ulaştığını da söyleyen Cemal Onaran, 2009’un aynı aylarında ise bu sayının 600-650 kişi ile sınırlı kaldığına dikkat çekti.

İnşaat sektöründe biriken konut stoğunun azalmaya başladığına da dikkat çeken Onaran, artık yeni projelere başlanacağını belirtip şu bilgiyi verdi: “Yeni işe başlamaktansa önümü göreyim stoklarımı eriteyim diye bekleyen inşat sektöründe yeniden hareketin başladığını görüyoruz. Ayrıca çoğu projelerini de önemli oranda eritti. Biz inşaatçılarla konuşuyoruz hepsinin elinde bir sürü proje var. İstanbul’da, Ankara’da, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde proje yapmak istiyorlar.

Konut kredi faizlerinin düşme ihtimalinin düşük olduğunu buna karşın yükselme ihtimalinin arttığını  vurgulayan Onaran, önümüzdeki döneme ilişkin şu öngörüde bulundu:

Kredi faizleri yükselecek

Ama faizlerde yükselme derken çok dramatik bir yükseliş beklemiyoruz. Merkez Bankası kısa vadede faiz artırımı yapmayacak. Yılsonuna doğru toplamda 0.75-1 arasında faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. Bu artırımın mortgage faizlerine etkisi ise sınırlı kalacağı için ev alma talebini çok büyük boyutta etkilemesi beklenmemeli. En azından bu sene için bunu söyleyebilirim.”

Ev alma dönemi

Onaran, faizde düşme ihtimalinin ise çok zor olduğunu vurguladı. Konut fiyatları ve faiz oranlarına bakıldığında ‘Bugünkü gelinen nokta ev almayı gerektiren bir noktada’ diyen Onaran, bunun nedenlerini şöyle özetliyor:

“REIDIN.com ile Haziran 2007’de konut fiyatlarını takip edeceğimiz bir endeks başlattık. Bu endeks sayesinde konut fiyatlarını takip ediyor. Haziran 2007’de 100 olan endeks şu anda 90’larda. Tabii fiyatlar ve dolayasıyla endeks krizde çok daha aşağı seviyelere inmişti. Şu anda bir miktar toparladı ama hala 2007 yılındaki başlangıç noktasını yakalayamamış durumdayız.

Bekleyelim diyen kaybeder

Talep eğer böyle devam edecekse ki günde 1200 konut satılıyor; bu talebi artan her üründe olduğu gibi konut fiyatlarına da yükseliş yönünde yansıyacaktır. Şu anda konut fiyatları ev almak için ideal bir noktada diyoruz. Yani ‘faizler biraz daha düşer bekleyelim’, ‘fiyatlar biraz daha düşer bekleyelim’ dedikleri noktada insanlar birşeyleri kaybedecekler.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/aylik-taksit-300-tl-dustu-kiradan-kurtulmak-isteyen-mortgagea-kostu_78003.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!