Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ayrıcalıklı İmar İzni Yine Yargıya Takıldı

Zeytinburnu’nda 12 katlı binaya verilen ayrıcalıklı imar izni, üçüncü kez yargıya takıldı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, sorunlu binaya yasal dayanak oluşturacak son imar değişikliğini de iptal etti.

yapi.com.tr
Ayrıcalıklı İmar İzni Yine Yargıya Takıldı

Zeytinburnu’nda bulunan ve yargının daha önce iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği binaya dair yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, sorunlu binaya yasal dayanak oluşturabilmek için hazırlanan son imar planı değişikliğini de iptal etti.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; Seyitnizam Mahallesi’ndeki bodrum katlar hariç 12 katlı binanın dayanağı olan imar planı değişikliği, ilk olarak 2010’da yapıldı. Söz konusu plan değişikliği, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, “münferit bir düzenleme” olarak bulundu ve iptal edildi. Ancak yargıdan karar çıkıncaya dek binanın inşaatı tamamlandı. 2007 planlarına göre bölgede bina yüksekliği 5 kat iken, söz konusu plan değişikliği ile ilgili binaya 12 kat yükseklik verildi.

Binanın plansız kalması üzerine, 2015 yılında ikinci bir imar değişikliği yapıldı. Bu plan da yargıya takıldı ve İstanbul 12. İdare Mahkemesi, planı iptal etti.

Sorunlu binaya dair 3’üncü imar planı değişikliği ise üç yıl önce yapıldı. 2018 tarihli 1/5000 imar planı değişikliği, İBB Meclisi’nde kabul edildi. Karar, dönemin İBB Başkanı tarafından 24 Temmuz 2018’de onaylandı. Yeni planların askıya çıkarılması ise bu tarihten tam dokuz ay sonra oldu. 12 Nisan 2019’da, bir ay süreyle askıya çıkarılan plan değişikliğine herhangi bir itiraz yapılmadı. Zira 31 Mart’ta megakentte yapılan seçimler nedeniyle askıdaki planlar gözlerden kaçtı. İtiraz olmadığı için de plan kesinleşti.

1/5000 ölçekli plana göre hazırlanması gereken 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği de 2019’un Mart ayında Zeytinburnu Belediye Meclisi’ne sunuldu. Plan, oy çokluğu ile Meclis’ten geçti ve İBB’ye sevk edildi. İBB Meclisi’nin eylül ayı gündemine alınan plan, AKP grubunun oylarıyla İBB Meclisi’nde 16 Eylül tarihinde oy çokluğu ile kabul edildi.

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri İsmail Terzi ve Hasan Hüseyin Üsküdar, söz konusu planı yargıya taşıdı. Meclis üyeleri, plan değişikliğinin kişisel yarar sağlayan düzenlemeler içerdiğine, planlama tekniğine uygun olmadığına ve bu nedenle de hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek iptalini talep etti. Açılan dava kapsamında 8 Ocak tarihinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi, imar planlarında kamu yararı bulunmadığına yönelik görüş sundu.

İptal kararı oybirliğiyle
İstanbul 2. İdare Mahkemesi 29 Nisan tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda, planları iptal etti. “Plansız bırakılan” alanlarda kişi başı donatı alanı standardının sağlanamadığı belirten mahkeme, nüfusun artmasının çevresel ulaşım sistemi üzerinden olumsuz etkilerinin olacağına vurgu yaptı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, söz konusu planın şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayricalikli-imar-izni-yine-yargiya-takildi_185770.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!