Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayrımcılık Çok Ağır Geliyor...

Yüksel Dum tam 17 kişilik bir ailenin reisi. Dört yıl öncesine kadar kalabalık ailesiyle iki katlı evinde mütevazı bir yaşam sürüyordu. Bir sabah yıkım ekiplerini karşısında gördü. Evinin tapusu vardı. Dinlemediler, iki katlı binayı yıktılar. Dum’u ve çocuklarını da karakola aldılar. Şimdi ailesiyle birlikte evinin yıkıntıları üzerinde yükselen

Cumhuriyet DERGİ
Ayrımcılık Çok Ağır Geliyor...

Çingene; aşağılamaya yönelik bir anlam bizler için. Yanına getirilecek iyi bir sıfat kolay bulunamıyor. Roman dediğinizde ortalıkta bir sorun var demektir, belki yaşadıkları yerdeki insanlarla sorun yaşamaktadırlar ya da yaşadıkları topraklar birden değerli hale gelmiştir ve evleri üç beş kuruşa ellerinden alınmak istenmektedir. O zaman aramızdaki duyarlılar ayağa kalkar ve Romanların haklarını savunurlar, çingene lafını hiç duymamış ya da kullanmamış gibi. Sanki çingene olmak aşağılayıcı bir şeymiş gibi birden ‘Roman’lığa terfi ettirilirler kısa süreliğine. Selendi’deki olaylar gösterdi ki bir arpa boyu yol gidilememiş, bir süre sonra her şey eski haline dönecek. Çingenelerin hapçı ya da hırsız olduğu yönündeki önyargıyı dile getirenler Selendi’de yaşanan olaylardan sonra Türk milletinin yıllardan beri süregelen linç severliğinden de biraz bahsetse hoş olmaz mıydı? Yaşananların Maraş ya da Çorum’dan ne farkı vardı?

Romanlar ülkenin dört bir yanına dağılmış halde yaşıyorlar. Son yıllarda kimi linç girişimleriyle kimi kentsel dönüşüm projeleriyle dağıtılan Roman mahallelerine rastladık. Sulukule bunun en canlı örneğiydi. Birçok Roman yıllardır yaşadıkları evlerinin yıkılması sonrası soluğu çevrede kurdukları baraka ve çadırlarda aldı. Küçükbakkalköy’deki bir başka Roman mahallesiyse basında o kadar ses getirmedi. Gün geçtikçe etrafı hızla Ataşehir’deki rezidanslarla sarılmaya başlayan mahalle için artık yolun sonu yakın. Kimisi iyi bir kazanç elde ederek arsasını satmış, kimisi de çok cüzi rakamlara adeta evinden zorla çıkarılmış. Yüksel Dum’un durumuysa biraz farklı. Kendisine ne teklif veren olmuş ne de evini satın almak isteyen. 19 Temmuz 2006 sabahı karşısında yıkım ekiplerini görmüş sadece. “Burası tapulu evim, niye yıkıyorsunuz?” demiş, direnmiş ama iki katlı apartmanı zorla yıkılmış.

“Karşı geldik diye zorla evin içine girdiler, biber gazı sıkarak bizi dışarı attılar. Ellerimizi kelepçelediler. Sabah dokuzda karakola girdik, akşam yediye kadar. Oradan da Kadıköy Mahkemesi’ne. O saatte bir hâkim bir savcı uydurdular. Az daha bizi içeri atıyorlardı” diyerek anlatıyor o günü. Hâkim “başkasının arazisi üzerine ev yapmışsınız” dediğinde neyseki tapusu Yüksel Dum’un yanındaymış da serbest kalmış. Ancak başka bir yıkım sırasında yaralanan bir memurun suçu da kendisinin ve çocuklarının üzerine atılmış Dum’un dediğine göre ve dava açılmış.

“17 kişilik bir aileye bakıyorum, dokuz çocuğum, üç gelinim ve torunlarım var” diyerek devam ediyor. Evleri yıkıldıktan sonra geceyi dışarda geçirmişler. Ertesi gün döndüklerinde yıkıntıları temizleyip başlarını sokacakları bir yer yapmaya girişmişler. Belediye engel olmaya çalışmış. “Ancak mecbur yapacaktık, başka çaremiz yoktu. Kadıköy Kaymakamlığı’na, İstanbul Valiliği’ne, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundum.” Her defasında gelen cevap aynı olmuş; “soruşturma için yer yok.” İlerleyen günlerde iş basına yansıyınca belediye Dum’un evinin kazayla yıkıldığı açıklamasını yapmış. Ancak kimse gelip yaptığı hatanın maddi manevi kaybını telafi etmeye girişmemiş. Parasını verseler yıllardır yaşadığı yerden s.... olup gideceğini söyleyecek kadar yılmış. Teklif yapılmamasının sebebi Dum’a göre arazisinin bulunduğu yere talip olan Kadıköy Kooperatifi içinde yer alan emekli savcı ve hâkimler. Dolayısıyla Dum’a teklif yerine tehditlerle giden müteahhit ve avukatları garip karşılamamak lazım.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ayrimcilik-cok-agir-geliyor-_75814.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!