Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Ayvacık’ta 11 JES Kuyusuna Verilen “ÇED Gerekli Değildir” Kararı İptal Edildi

Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Tuzla Köyü yakınlarında açılmak istenen 11 adet JES kuyusu için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı bilirkişi keşfi raporuna dayandırılarak iptal edildi.

yapi.com.tr
Ayvacık’ta 11 JES Kuyusuna Verilen “ÇED Gerekli Değildir” Kararı İptal Edildi (Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği)

Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Tuzla Köyü yakınlarında açılmak istenen 11 adet JES kuyusu için verilen ÇED Gerekli Değildir kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Nisan ayında aynı mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan projenin iptal gerekçesi bölgede yapılan bilirkişi keşfi raporuna dayandırıldı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; MTN Enerji Şirketi tarafından açılmak istenen 11 JES kuyusuna verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Assos Dostları, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin yanı sıra yörede yaşayan 100’ün üzerinde yurttaş da bireysel olarak dava açmışlardı.

Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi tarafından bölgede yaptırılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda, proje dosyasında sondaj kuyusu için kullanılacak kimyasalların belirtilmediği, sondaj alanlarında oluşacak bitkisel toprak depolama alanının yetersiz olduğu, bölgenin çeşitli koruma statülerin bulunduğu, kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmadığı, Zeytin Yasasına aykırı olduğu, yörede arkeolojik kültür varlıkların olma olasılığını yüksekliği gibi önemli noktalara dikkat çekiliyordu.

Mahkeme heyeti “bilirkişi raporunda bilimsel yönden hatalı ve eksik görülen tüm hususlar dikkate alındığında” projeye verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararın hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Karar hakkında değerlendirmelerde bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Jeotermal kaynak arama projeleri sondaj aşamasında kullanılan kimyasallar ve atıklar nedeniyle çok ciddi çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu nedenle bölgemizde daha fazla sondaj, daha fazla JES istemiyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayvacikta-11-jes-kuyusuna-verilen-ced-gerekli-degildir-karari-iptal-edildi_205062.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!