Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Eroğlu: "2B Arazileri Sanıldığı Kadar Büyük Bir Alan Değil"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerinin sanıldığı gibi çok büyük bir alan olmadığını ifade ederek, ''Kıymetli alanlar var. Biz sadece geçen yıl 501 bin hektar yani bu alanların iki katından fazla yeri ağaçlandırdık, ormana kazandırdık'' dedi.

yapi.com.tr
Bakan Eroğlu: "2B Arazileri Sanıldığı Kadar Büyük Bir Alan Değil"

STRONG>Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerinin sanıldığı gibi çok büyük bir alan olmadığını ifade ederek, ''Kıymetli alanlar var. Biz sadece geçen yıl 501 bin hektar yani bu alanların iki katından fazla yeri ağaçlandırdık, ormana kazandırdık'' dedi. (Fotoğraf: FERDİ TÜRKTEN/AA) 
    
Eroğlu, Sapanca'da gerçekleştirilen AB Sürecinde Çevre Yönetimi Çalıştayı'nın açılışının ardından gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, çevre alanındaki çeşitli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orman vasfını yitirmiş arazilerden kira bedeli alınmasıyla ilgili bu yerlerin el değiştirmesinden kaynaklanan sorunlar yaşandığını anlatan Eroğlu, Maliye Bakanlığının bu konuda bir düzenleme yapacağını, bunun henüz taslak safhasında olduğunu belirtti.

Bu alanların tüm halkın malı olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, ''Birisi orada bina yapmışsa bunun bir şekilde bedelini vermesi şart. Buralar kıymetli yerler. Zamanında işgal edilmiş, tüm Türkiye'de var ancak şunu iddia ediyorum; 2003 yılından bu yana hiçbir yerde işgale göz yummadık. Ben 'hodri meydan, Türkiye'de bir metrekare işgal edilmiş yer bulun kendi elimle yıkacağım' dedim. Hiç kimse şu ana kadar gelmedi'' diye konuştu. 

Bu bölgeleri uydudan kontrol ettiklerini anlatan Eroğlu, Marmaris'te kara ulaşımı olmayan bir yere denizden gelinerek tesis yapıldığı ihbarı üzerine, Helikopterle havadan orman muhafaza memurlarını buraya indirdiklerini ve yapıyı inşa edeni yakalayıp savcılığa teslim ettiklerini söyledi.
    
''GEÇMİŞTEN GELEN BİR KANGREN''
    
2B arazilerinin, 31 Aralık 1981'den önce orman vasfını tamamen kaybetmiş alanlar olduğunu vurgulayan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, konuyu ''geçmişten gelen bir kangren'' olarak niteledi.

Bu alanların yaklaşık 450 bin hektar olduğunu, bunların arasından bağlık-bahçelik alanlar düşüldüğünde 230 bin hektar yerleşim alanı kaldığını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
    
''Buradan şimdiye kadar hiçbir hükümet para almamış. Devlete bir gelir temin edilmemiş bunun tespiti de yapılmamış. İlk defa biz geldiğimizde bunlar kime ait, kim oturuyor belli olsun diye Tapu Kadastro Kanunu'nda geçen yıl bir değişiklik yaptık. Bütün Türkiye'de bu alanları tespit ediyoruz. Bunların bedeli de alınacak. Bunlar bize ait değil, 31.12.1981 tarihinden önce vasfını kaybetmiş, Kepez'e organize sanayi bölgesi kurmuşlar ama geçmişte orman alanıymış. Dolayısıyla bunların mutlaka satılıp bedelinin hazineye yatması gerekir. Sanıldığı gibi çok büyük bir alan değil, kıymetli alanlar var, 230 bin hektarlık bir yerleşim alanı. Biz sadece geçen yıl 501 bin hektar yani bu alanların iki katından fazla yeri ağaçlandırdık, ormana kazandırdık. Dolayısıyla orman varlığımız hem alan olarak hem miktar olarak bizim iktidarımız döneminde artıyor. Orman alanını yaklaşık 1 milyon hektar artırdık. Odun serveti de 900 milyon metreküpten 1 milyar 300 milyon metreküpe çıktı. Bu konuda artışı olan nadir ülkelerdeniz. Hatta FAO bunu dünyaya örnek olarak gösterdi. Bu faaliyetlerimiz Kyoto vesilesiyle Danimarka'da düzenlenen 17. Taraflar Konferansında tüm dünyaya gösterildi.''

Ağaçlandırma konusunda Portekiz, İspanya, Yunanistan, İtalya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, Suriye, Lübnan ile Sudan ve Somali gibi bazı Afrika ülkelerinin Türkiye'den destek istediğini bildiren Eroğlu, Özbekistan ve Türkmenistan ile de kurak bölgelerde dayanıklı ağaç türleri yetiştirilmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü anlattı. 

DANIŞTAYIN İPTAL KARARI
    
Bakan Eroğlu, ''Orman Kanunu''na bağlı çıkartılan tahsis yönetmeliğindeki bir maddenin, Danıştay tarafından ''düzenli depolama tesislerine yer verilemez, bu katı atık bertaraf tesisi değildir'' gerekçesiyle iptal edilmesine ilişkin, katı atık bertaraf tesislerinin, yakma, düzenli depolama tesislerini de kapsadığını, bütün dünyada bunun böyle kabul edildiğini kaydetti.

Bertaraf tesislerinin sadece depolama alanları olmadığını ve buralarda metan gazından elektrik üretildiğinin altını çizen Eroğlu, ''Buradaki çöpler kendi kendine zamanla zaten dekompoze oluyor bu yüzden bu bir bertaraf tesisidir. Bunu izah etmeye çalıştık ama şu anda zaten bertaraf tesisi olarak telakki ediyoruz. Kaldı ki daha açık olmak için kanunda da böyle bir teklif getirdik'' dedi.
    
Bakan Eroğlu, yargı kararlarına elbette saygılı olduklarını, ancak çöpler uygun bir yerde düzenli bir şekilde depolanmazsa kontrolsüz bir kirlenme yaşanacağını söyledi. Bunun sıkıntısını Giresun'daki taşkınlarda yaşadıklarına dikkati çeken Veysel Eroğlu, çöp depolama alanı olmadığı için dere yataklarının çöplerle doldurulduğunu söyledi.
    
Eroğlu, ''Giresun'daki felaketin büyümesinin sebeplerinden birisi budur. Şimdi orası için yer bulundu. ÇED çalışması yapılıyor Giresun'u da kurtaracağız'' şeklinde konuştu.
    
Bakan Eroğlu, mahkemelerin konuyu bilirkişiye havale ettiğini, uzman olmadığı halde bilirkişilik yapanlar olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'de bana göre bilirkişilik müessesesinin yeniden ele alınması lazım'' dedi.
    
Uzman olmayan bilirkişilerce yanlış raporlar hazırlandığını anlatan Eroğlu, ''Orada mahkemenin bir kusuru yok, bilirkişi raporuna göre hareket ediyor. Bu konuda ilk defa biz bakanlık olarak böyle bir mücadeleye giriştik. Bilirkişiler yanlış bilgi verdiğinde kesinlikle üzerine gideceğiz. Üniversitesine, YÖK'e şikayet edeceğiz, yargı makamlarına gideceğiz'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-eroglu-2b-arazileri-sanildigi-kadar-buyuk-bir-alan-degil_79837.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!