Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Eroğlu: GAP'ı 2019 Yılında Tamamlayacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız" dedi.

yapı.com.tr
Bakan Eroğlu: GAP'ı 2019 Yılında Tamamlayacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Bakan Eroğlu'na Vali İzzettin Küçük tarafından kente ilişkin brifing verildi. Valilik brifinginin ardından gazetecilere konuşan Bakan Eroğlu, son 13 yılda 24.4 milyar liralık yatırım yapılan kentte 7 tesisin açılışını yapıp, 2 tesisin temelini atacaklarını söyledi. DHA'nın haberine göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da halkın refahını ve kalkınmasını sağlayacak büyük projelere imza attıklarını ve GAP'ın bu konudaki en büyük proje olduğunu belirten Veysel Eroğlu, "Ülkemizin en büyük kalkınma projesi ve Dünya’nın da sayılı projelerinden biri olan GAP, eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan, hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir projedir" dedi. Projenin 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu projesi ve 10.58 milyon dekar sulama alanından oluştuğunu dile getiren Eroğlu, 2003 yılında 211 milyon lira olan GAP sulama bütçesinin 2015 yılında 1 milyar 401 milyon liraya çıktığını kaydetti.

Ödeneklerin artmasıyla dev yatırımların bir bir hayata geçirildiğini belirten Eroğlu, "GAP kapsamında 2002 yılında 198 bin 854 hektar arazi sulanırken, ödeneklerin artmasıyla geçen yıl sonunda GAP'ta sulanan alan 442 bin 842 hektara yükseldi. Yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacaktır. Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak" diye konuştu.

2050'ye kadar içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak

Bakan Eroğlu, GAP'ta özellikle sulamalardaki işlerin en zor kısımları olarak nitelendirilen baraj ve göletlerle "atardamarlar" niteliğindeki dev ana kanalları tamamladıklarını ve sulama şebeke inşaatlarını daha hızlı ve kısa sürede biteceğini de dile getirdi. Çalışmaların hızlı şekilde sürdüğünü ve GAP projesinin 2019 yılında bitmesinin planlandığına dikkati çeken Eroğlu, şunları söyledi: "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız. GAP'la bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yılda 519 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayarak, 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçlarını teminat altına aldık. Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Siirt, Şırnak, Diyarbakır ve Mardin şehirlerimizin su meselesini kökünden çözdük."

GAP'ın ekonomik açıdan da bölgeye ciddi kalkınma sağlayacağını anlatan Bakan Eroğlu, sulamada 2.2 milyar dolar, enerjide 4 milyar dolar ve içme suyunda 490 milyon dolar katkı sağlayacağını ifade ederek, "Sulama, içme suyu ve enerji maksatlı projelerden oluşan GAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 6.7 milyar dolar katkı sağlayacak" dedi. Bakan Eroğlu, proje ile bir milyon 270 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını ifade etti.

35 baraj yapıldı

Doğu ve Güneydoğu'da 2003 ve 2015 yıllarında 35 baraj yapıldığını ve 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu sağlandığını vurgulayan Eroğlu, bölgede 24 barajın da inşaatının sürdüğünü kaydetti. Bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle Ilısu Barajı yapımında sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Eroğlu, Ilısu Barajı'nı PKK’nın zulmüne uğratmayacaklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-eroglu-gapi-2019-yilinda-tamamlayacagiz_142810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!