Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bakan Konuştu, İstanbul Coştu

İstanbul'un su sorunu gündeme geldikçe "İstanbul'da boş barajlara bakıp aldanmayın" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Istrancalar'dan Melen'e geniş bir bölgeden kente su akıtıldığını hatırlattı. İstanbullu da bu konuda rahat olmalı ki Bakan konuştukça İstanbul coştu. Dün İstanbul'da su tüketimi bir gün öncesine göre 43 bin metreküp arttı.

yapi.com.tr
Bakan Konuştu, İstanbul Coştu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul ’un 60 küsur günlük suyu kaldığı, barajlardaki su azaldığı için dipte yer alan ve ‘ölü su’ tabir edilen çekilmeye başlandığı, bu yüzden musluk sularının koktuğu, bu suyun ağır metaller içerebileceği yolundaki iddialar üzerine bir kez daha açıklama yaptı. Bakan Eroğlu “İstanbul’u kesinlikle susuz bırakmayacağız. İstanbul için A, B, C planlarımız var. Son olarak B planını devreye aldık. Melen’den İstanbul’a suyu aktardık. Şu an için ihtiyaç yok ama gerekirse C planını da devreye alırız” dedi.

Eroğlu, dün de son sağanaklara değinerek “Allah yardım ediyor su meselemiz yok. Ne zaman ihtiyaç olursa Cenab-ı Allah yağmur gönderiyor. Dolayısıyla İstanbul’da su sıkıntısı olmayacak” dedi. 17 Temmuz’da ise “Aracınızı suyla yıkamayın desek su eksikliği var diye endişelenir millet. Ben de öyle bir şey demiyorum” diye konuştu.

İSKİ’nin rakamları da İstanbullunun da su konusunda en az Su İşleri Bakanı kadar rahat olduğunu ortaya koydu.

Dün İstanbul’da 2 milyon 726 bin 136 metreküp su tüketildi. Yani İstanbul bir önceki güne göre 43 bin 836 metreküp daha fazla su tüketti. İSKİ bunun yaklaşık 300 bin kişinin 1 günlük su tüketimine denk düştüğünü açıkladı.

Radikal'den Emel Alptekin'in haberine göre, Bakan Eroğlu’nun “Araçlarınızı suyla yıkamayın dersem millet endişelenir” açıklamasından 1 gün sonra su tüketimi 2 milyon 812 bin 64 metreküpe fırladı. Yani 46 bin 190 metre küp arttı.

İSKİ rakamlarına göre temmuz ayında İstanbul’da barajlardaki su miktarı yüzde 20’lere geriledi. Tüketilen su miktarı ise yıl boyunca günlük 2.5 milyon metreküplerde dolanırken Temmuz’da 3 milyon metreküpe dayandı. Bu artışta sıcaklar ve Ramazan’ın etkili olduğu belirtildi.

Melen de yetmezse Sakarya'nınn suyu İstanbul'a akacak

Trakya’dan Karadeniz’e çevresindeki havzaların suyunu emen 15 milyonluk İstanbul’da, İSKİ verilerine göre içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranı dün itibarıyla yüzde 20.08 idi. Bu oran, temmuz başından beri düzenli olarak azaldı. İstanbul’un yıllık su tüketim miktarı ise 2009 yılından beri yükseliyor. İstanbul bunu çevreden takviye alarak ‘dengeliyor’. İstanbul’a yeni su kaynakları yaratmak için harekete geçen İSKİ yeni su kuyularını hizmete aldı. İstanbul, Trakya Istrancalar’daki derelerin, Bolu’da Melen Çayı’nın suyunu çekiyor. Melen’in suyunun yetersiz gelmesi durumunda Eskişehir’de doğup Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri’nin suyunun da İstanbul’a çekilmesi için altyapı hazır. İSKİ Melen’in suyu yetmezse Sakarya Nehri’nden günde 800 bin metreküp suyu Melen bağlantısıyla 3 metrelik çelik borular içinden 135 km taşıyarak İstanbul’a ulaştıracağını açıkladı.

Oysa İstanbul’a komşu bölgelerde de barajlardaki su miktarında düşüşler yaşanıyor. Samsun Devlet Su İşleri 7’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Samsun, Ordu, Sinop, Amasya, Tokat illerinde toplam 19 barajın toplam doluluk oranı yüzde 48.75’e düştü. Düşüşlerin elektrik üretimini etkilemesinden, elektrik üretiminin düşmemesi için su kısıntısına gidildiğinde ise tarımsal sulamada sorun çıkmasından endişe ediliyor.

"Barajlardaki dip suyunu kullanmıyoruz"

Bakan Eroğlu, dün yaptığı açıklamada son günlerde İstanbul’daki içme sularındaki koku konusunda da yanıt verdi. Eroğlu, “Bu koku yosunlardan kaynaklanıyor olabilir. Ancak barajların dip suyunu şu an için kesinlikle kullanmıyoruz. Dolayısı ile içme sularında ağır metal durumları söz konusu değil. Keza çok modern arıtma tesislerine sahibiz ve bu ağır metallerin ölçümleri yapılıyor” diye konuştu.

İSKİ verilerine göre Temmuz'da su tüketimi

2014 yılı boyunca İstanbul’da günde ortalama 2.5 milyon metreküp olan su tüketimi kuraklık, sıcak ve barajların alarm verdiği dönemde şöyle oldu:

20 TEMMUZ 2 milyon 726 bin 136 (metre küp)

18 TEMMUZ 2 milyon 812 bin 064

17 TEMMUZ 2 milyon 765 bin 874

16 TEMMUZ 2 milyon 873 bin 203

14 TEMMUZ 2 milyon 803 bin 493

13 TEMMUZ 2 milyon 694 bin 631

11 TEMMUZ 2 milyon 918 bin 447

10 TEMMUZ 2 milyon 815 bin 507

8 TEMMUZ 2 milyon 743 bin 137

7 TEMMUZ 2 milyon 859 bin 456

6 TEMMUZ 2 milyon 511 bin 107

5 TEMMUZ 2 milyon 638 bin 707

3 TEMMUZ 2 milyon 778 bin 152

2 TEMMUZ 2 milyon 818 bin 656

1 TEMMUZ 2 milyon 808 bin 044

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-konustu-istanbul-costu_122764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!