Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Yıldız Japon Basın Mensuplarıyla Buluştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ziyaretinin ilk gününde Japonya'nın büyük medya kuruluşlarına mülakat verdi. Yıldız, verdiği mülakatlarda, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili Türkiye'nin Japonya ile çalışmak istediğini ve bu bağlamda temaslarda bulunmak üzere Japonya'ya geldiklerini aktardı.

yapi.com.tr / AA
Bakan Yıldız Japon Basın Mensuplarıyla Buluştu

Foto: Ali İhsan Çam (AA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ziyaretinin ilk gününde Japonya'nın büyük medya kuruluşlarına mülakat verdi. Yıldız, verdiği mülakatlarda, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili Türkiye'nin Japonya ile çalışmak istediğini ve bu bağlamda temaslarda bulunmak üzere Japonya'ya geldiklerini aktardı.
    
Bakan Yıldız bir gazetecinin, Karadeniz bölgesinde yapılması planlanan nükleer santralle ilgili Güney Kore ile yapılan müzakerelerin tamamen kesilip kesilmediğini sorması üzerine, Güney Kore ile ilgili güzel bir müzakere dönemi yaşadıklarını ancak iyi niyetli ve olumlu yaklaşımların her zaman mutabakatla bitemediğini belirtti.
    
Japonya'da yapacağı temaslara da değinen Yıldız, hükümet yetkilileriyle görüşmesinin ardından Japonya'daki finans sektörüyle de bir araya geleceklerini bildirdi. Yıldız, bu konuda neden Japonya ile görüşüldüğünün sorulması üzerine, özellikle son zamanlarda dünyada gelişen nükleer santral sektörünün daha çok güvenlik eksenli olduğunu vurgulayarak, Japonya'nın bu anlamda en güvenli ülkelerden biri olduğunu, zira Türkiye'nin de Japonya gibi deprem bölgesi olduğunu kaydetti.
    
Türkiye'nin yılda yüzde 7-8 civarında büyüme kaydeden bir ülke olduğunu, bu bağlamda gelişen ekonomisiyle birlikte enerji ihtiyacının arttığını söyleyen Yıldız, bunun da Japonya ile sürdürülmesini istediklerini ifade etti. Yıldız, Japonya ile birlikte bu projenin geliştirilmesi yönünde mutabakatın yanı sıra, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabileceklerinin altını çizdi.
    
Kamu ve özel sektör vurgusu
    
Türkiye'nin nükleer santral konusunda Japonya'nın Toshiba şirketiyle temas halinde olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, Japonya'da nükleer santral yapan 3 büyük firma olduğunu, bu nedenle Toshiba'nın yanında Hitachi ve Mitsubishi gibi firmaların da bulunduğunu ifade etti. ''Japonya'nın bu güçlü firmalarla Türkiye'de nükleer güç santrali yapabileceğine inanıyoruz'' diyen Yıldız, Türkiye'de gerekli siyasi iradenin olduğunu ve karşılıklı menfaatlerin bir noktada örtüşeceğini söyledi.
    
Yıldız, hükümetler nezdinde görüşmelerin yanı sıra böyle büyük bir projenin kamu ve özel sektör yönünün olduğunu dolayısıyla, Türkiye ve Japonya hükümetlerinin mutabakata varması durumunda özel sektörün devreye gireceğini ancak arkasında hükümetlerin desteğinin olacağını vurguladı.

Japonya ile yapılacak müzakerelerin ne kadar sürmesini öngördüklerinin sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin nükleer güç santrali yapımında geciktiğini ve bu bağlamda Japonya ile profesyonel olarak çalışacaklarını kaydetti. Yıldız, tarafların (Türkiye ve Japonya) birbirine ne vereceğini bildiğini belirterek, süreyi kısa tutmak istediklerini ve projenin ''ana omurgası ve çizgisinin'' 3 ay da oluşması gerektiğini söyledi. Tarafların Hazine garantisi, risklerin paylaşımı, finans durumu, satın alma garantisi gibi konuların bulunduğu bir ana çerçevede buluşması gerektiğinin belirten Yıldız, maliyet konusununda ileri ki görüşmelerde açıklığa kavuşacağını aktardı. Yıldız, Güney Kore'den, Japonya'ya geçişin ardından maliyetler konusunda belirleyici olacak tarafın, Japonya'nın sunumu olacağını söyledi.

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-yildiz-japon-basin-mensuplariyla-bulustu_84621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!