Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakanlığın 'Hayır' Dediği Proje Nasıl Ruhsat Aldı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Traşlamadılar küstüm” açıklaması ile gündeme gelen ve İstanbul’un siluetini bozduğu için eleştirilen 16/9 İstanbul Projesi’nin yapımı aşamasında, devletin kurumları arasında yapılan yazışmalar gün yüzüne çıktı.

yapi.com.tr
Bakanlığın 'Hayır' Dediği Proje Nasıl Ruhsat Aldı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, “inşaat durdurulsun”, “ruhsat iptal edilsin”, “gökdelenler traşlansın” şeklindeki uyarılarına, Zeytinburnu Belediyesi’nin ret cevabı vermesi dikkat çekti.

“Sorumlu siz olursunuz”

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın, İstanbul’un siluetini bozan 16/9 İstanbul projesiyle ilgili 2011 yılında yaptığı uyarıya ulaşıldı.Taraf Gazetesi’nin haberine göre Günay’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’na gönderdiği iki sayfalık uyarı yazısında, projenin İstanbul’un siluetini bozduğu belirtilerek, binaların tıraşlanması isteniyor. Günay yazısında, binaların tıraşlanması halinde tüm sorumluluğun iki belediyeye ait olacağını vurguluyor. Günay’ın bizzat kendi imzası ile gönderdiği uyarı yazısında, inşaatların durdurulması konusunda daha önceden de uyarı yazıları gönderildiği hatırlatarak, belediyelerden bu konuda bir cevap bile verilmemesi eleştiriliyor. Yazıda, “İnşaatın durdurulması ve konuyla ilgili bilgi gönderilmesi istenmiş ancak bugüne kadar bakanlığımıza herhangi bir bilgi iletilmemiştir” deniliyor.

Günay aynı uyarı yazısında, söz konusu yapıların yüksekliğinin İstanbul’un siluetini bozmayacak seviyeye bir an önce indirilmesi gerektiği de vurgulandı. Yazıda, İstanbul’un UNESCO’nun “Dünya Miras Listesi”nden “Tehlike Altındaki Miras Listesi”ne düşürülmesinin gündemde olduğu belirtilerek, bu konuda tüm sorumluluğun da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi’ne ait olduğu hatırlatıldı.

"Ruhsat iptal olursa devletin firmaları zarara girer"

Yazışmalardan, her iki belediyenin de gökdelenler konusunda, Kültür Bakanlığı’nın ardı ardına yaptığı tüm uyarıları dikkate almadığı belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı’na konuyla ilgili bir cevap vermezken, Zeytinburnu Belediyesi’nin ise şaka gibi bir yazı göndermesi dikkat çekti. Zeytinburnu Belediyesi başkan Yardımcısı Zafer Alsaç imzasıyla gönderilen cevap yazısında, ruhsatların iptal edilmesi halinde, devletin firmanın tüm zararını üstlenmek zorunda kalacağını belirterek, dolaysıyla ruhsat iptalinin söz konusu olmadığı kaydedildi. Aynı yazıda, bahse konu ruhsatların, “yanlışlıkla verildiği” iddiaların da doğru olmadığı ifade edilerek, “Bahse konu yerdeki ruhsat yaşlıkla verilmemiş, inşaatların betonarme kabası da tamamlanmış olduğundan bu maddenin işletilmesi mümkün bulunmamakta ve yürütmeyi durdurma hakkında herhangi bir yargı kararı da olmadığı hususunu da bilgilerinize sunarım” ifadelerine yer verildi.

Daire alanlar satmak istiyor

OnaltıDokuz rezidanslarının ruhsatını iptal ederken, projeden mülk alan daire sahipleri ellerindeki daireleri acilen satışa çıkardı.Özellikle yüksek katlarda bulunan daireler alış fiyatından, hatta daha alt seviyeden müşteri bekliyor. Binaların yıkılmasıyla ilgili belirsizlik sürerken, emlakçılar satış yapabilmek amacıyla müşterilere çeşitli bahanelerle güven telkin etmeye çalışıyor. Bir gayrimenkul satış danışmanı, “Binanın 30. katında bir Arap Kralının oğlu da oturuyor, yıkamazlar” sözleriyle, binanın tıraşlanmayacağını ileri sürüyor.Öte yandan, projeyi yapan Mesut Toprak da daha önce yaptığı açıklamalarda, binadaki 496 daireden 120’sinin yabancılara satıldığını belirterek, “Hepsi önemli kişiler. İçlerinde işadamı ve siyasetçiler var. Bunlardan bazıları Türkiye’ye yatırımcı olarak da girecek. Bir Arap şeyhi üç daireyi birleştirdi” demişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanligin-hayir-dedigi-proje-nasil-ruhsat-aldi-_109776.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!