Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi İlk Kez Şişecam Mersin Tesislerinde Kullanılacak

Katı – Sıvı – Gaz formundaki organik ve inorganik kökenli tüm atıkları çevre dostu ve ekonomik açıdan faydalı çıktılara dönüştüren Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin sahibi 7Cbasalia ile İsviçre’de global bir şirket kuran Şişecam, bu teknolojiyi Mersin tesislerinde kullanmaya hazırlanıyor.

yapi.com.tr
Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi İlk Kez Şişecam Mersin Tesislerinde Kullanılacak

Bugün 9 farklı iş kolunda faaliyet gösteren, 4 kıtada 14 ülkede üretim yapan, ürünleriyle 150 ülkeye ulaşan Şişecam, atıkları çevre dostu ve ekonomik çıktılara dönüştüren Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ni ilk kez Mersin’deki tesislerinde kullanmaya hazırlanıyor. Şişecam, teknolojinin sahibi 7Cbasalia ile yılın ilk yarısında İsviçre’de 7Cbasalia Global isimli bir şirket kurmasının ardından, bu teknolojiyi kendi tesislerinde enerji üretimi, inorganik ve organik atık bertarafı, karbon yakalama ve atık su saflaştırma amacıyla kullanacak. Projenin çıktıları değerlendirildikten sonra Şişecam, atıkları katma değere dönüştüren bu döngüsel iş modelinin tüm dünyaya yayılmasına katkı sağlayacak.

Basalia ilk kez endüstriyel alana taşınıyor
Mersin’deki Kromsan Fabrikası’na bitişik bir alanda kurulacak entegre Basalia Biyo-Döngü Prosesi, günde 80 ton inorganik fabrika atığı ve 150 ton belediye arıtma çamurunu hidrojence zengin yanıcı gaz ve faydalı Basalia Katısına (hammadde) dönüştürecek. Tesis elde ettiği Basalia Katısı ile saatte 2.500 metreküp fabrika baca gazındaki karbondioksiti tamamen tutacak ve saatte 500 metreküp belediye kanalizasyon suyunu da saflaştırarak (de-iyonize su) fabrika için döngüsel proses suyu haline getirecek. Bu şekilde, sıfır atık- sıfır emisyona dayalı entegre ve modüler olarak çalışan Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi, dünyada ilk kez endüstriyel alana taşınmış olacak.

Şişecam teknolojiyi uluslararası platformlara yayacak
Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “Sürdürülebilir gelecek kavramını en önemli önceliğimiz olarak görüyor, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde hayata geçirdiğimiz Care For Next stratejimiz ile gezegeni korumak, toplumu güçlendirmek ve yaşamı dönüştürmek için sorumluluk alıyoruz. Bu hedefler doğrultusunda geçtiğimiz yıl biyoteknoloji alanındaki ilk yatırımımızı döngüsel ekonomi alanında önemli bir Türk buluşu olan ve sıfır atık & sıfır emisyonla çalışan, Yeşil ve Döngüsel Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ne yaptık. Her türlü atığı zararsız maddelere dönüştürme hedefiyle geliştirilen bu teknolojiye yönelik yatırımımız Şişecam’ın sürdürülebilirlik hedefleriyle birebir uyumlu.” dedi. Elverici şöyle devam etti: “İlk denemelerde başarılı sonuçlar elde edildiğini gördüğümüz ve döngüsel ekonomi alanında çığır açma potansiyeli barındıran Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’ni Mersin’deki tesislerimizde kullanmaya başlıyoruz. Ardından, teknolojinin sahibi 7Cbasalia ile kurduğumuz global şirket aracılığıyla Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin uluslararası platformlara yayılımına da katkı sağlayacağız.”

Su kıtlığına döngüsel çözüm
7Cbasalia Global AG CEO’su Dr. Reha Akçakaya, Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin, değerlendirilemeyen tüm organik ve inorganik kökenli atıkları ayrıştırmaya gerek olmadan dekompoze ettiğini, sonrasında tüm bu atıkları hidrojence zengin gaz yanında çevre dostu ve yüksek katma değerli ekonomik hammadde ve ürünlere dönüştürdüğünü söyledi. “2023-2030 dönemini kapsayan, tüm dünyayı yeşil ve döngüsel olarak dönüştürme hedefimize dayalı çok güçlü ve kapsamlı bir global stratejiye sahibiz. Özellikle ‘karbon bağlama’ prosesimizle, sadece AB’nin değil tüm dünyanın karbon emisyon sorununu kökten, en çevreci, sürdürülebilir ve ekonomik olarak çözebiliriz.” diyen Akçakaya, su kıtlığının tüm dünyada temel bir problem olduğunu, geliştirdikleri teknolojinin deniz suyunu içme ve kullanma suyuna da dönüştürdüğünü kaydetti. Akçakaya, “Bilim insanı Ahmet Başal tarafından geliştirilen Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi sayesinde, bir tesis ya da fabrika toplam günlük proses su ihtiyacını tekrar tekrar yeniden döngüsel olarak kullanabiliyor. Fabrikalara ve tesislere hem su tasarrufu sağlıyoruz hem de kendi proses suyunu tekrar tekrar kullanmasını sağlayarak, çevreyi kirletmesinin de önüne geçiyoruz.” dedi.

Farklı sektörlerde de kullanılacak
Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi atıkları çevresel bir sorun olmaktan çıkartıp, çevre dostu katma değerli ürünler haline dönüştürerek atık suları tekrar kullanılabilir (döngüsel) hale getiriyor. Organik atıklarla birleşen katı atıklar ise önce zararsız hale getirilip ardından bu atıklar aracılığıyla çevreye dost bir enerji kaynağı olan hidrojen gazı elde edilebiliyor. Basalia, atık sorunu olan şirketlere yönelik en en çevreci ve ekonomik çözümler sunarken, topyekûn şehir ve ülke yönetimleri için de “Yeşil ve Döngüsel Şehir” çözümleri üretmeyi amaçlıyor. Basalia Biyo-Döngü Teknolojisi’nin yaygınlaşması sayesinde tüm dünyada kirli suların döngüsel olarak geri kazanımı, tüm karbondioksit emisyonlarının sıfırlanması ve doğalgaz eşdeğeri gaz elde edilmesi mümkün olabilecek. 7Cbasalia Global AG, saf hidrojen, güçlü toprak düzenleyiciler, karbon bazlı 3D yazıcı malzemeleri ve hafif inşaat malzemeleri üretilmesi için Ar-Ge çalışmalarını da devam ettiriyor.


*

Şişecam Hakkında

1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu doğrultusunda Türk cam sektörünü kurmak amacıyla temelleri atılan Şişecam, cam ve kimyasallar alanında güçlü bir küresel oyuncudur. Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek küresel şirket olan Şişecam, cam ev eşyası alanında en büyük iki, cam ambalaj ve düzcam alanlarında ise en büyük beş global üretici arasında yer almaktadır. Şişecam, dünyanın en büyük üç soda külü üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideridir.

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar, otomotiv, cam elyaf, maden, enerji ve geri dönüşüm iş kollarında öncü bir rol üstlenen Şişecam, üretim faaliyetlerini Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır, Hindistan ve ABD’de yürütmektedir.

Yetkin insan kaynağı ve akıllı teknolojilerle ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri olma hedefine güçlü adımlarla ilerleyen Şişecam, yarının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak dijital altyapısını ve kültürünü dönüştürmeye kesintisiz devam etmektedir. 86 yıllık deneyim, 24 bin çalışan,dört kıtada14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satış ağına sahip Şişecam, “Küresel Mükemmellik” stratejisi doğrultusunda ve tüm ekosisteminin gelişimini destekleyen kapsayıcı bir yaklaşım ile büyüme yolculuğunu sürdürmektedir. Şişecam, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu ve entegre olarak hayata geçirdiği Care For Next stratejisi ile gezegeni korumak, toplumu güçlendirmek ve yaşamı dönüştürmek için sorumluluk almakta, tüm deneyim ve yetkinliklerini her alanda sürdürülebilir gelişim için kullanmaktadır. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/basalia-biyo-dongu-teknolojisi-ilk-kez-sisecam-mersin-tesislerinde-kullanilacak_191754.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!