Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Basit Önlemlerle Hem Bütçenizi Hem Çevrenizi Koruyun!

'Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir' sloganıyla, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması misyonuyla yürütülen enverIPAB Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, evlerde enerji verimliliği için alınabilecek önlemleri açıkladı. İşte size enerjiyi verimli kullanarak aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar

yapi.com.tr
Basit Önlemlerle Hem Bütçenizi Hem Çevrenizi Koruyun!

Evlerimizde basit önlemler alarak ve en temel tüketimlerimizde enerjiyi verimli kullanarak, yılda ortalama 1.650 YTL tasarruf sağlamak mümkün. Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin ısıtma-soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kWh civarında. Bugün enerjisini dikkatsizce harcayan bir aile ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için yılda 3.300 YTL öderken, enerjisini verimli kullanan bir aile sadece 1.650 YTL ödüyor. Ve evlerimizde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyelinden söz etmek mümkün. Nasıl mı?

'Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir' sloganıyla, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması misyonuyla yürütülen enverIPAB Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, evlerde enerji verimliliği için alınabilecek önlemleri açıkladı. İşte size enerjiyi verimli kullanarak aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlamak için küçük ipuçları…

En büyük tasarruf kalemi yalıtım

Binalarımızda kullanılan enerjinin yüzde 82’sini ısınmak için tüketiyoruz. Bu nedenle faturalarda en büyük düşüş yalıtımla sağlanıyor. Yalıtım, ısıtmanın yanı sıra soğutma amacıyla harcadığımız enerjide de ortalama yüzde 50 tasarruf imkânı yaratıyor. Bu da bir ailenin yıllık ısıtma ve soğutma harcamalarında ortalama 1.300 YTL tasarruf anlamına geliyor. Üstelik ısı yalıtımının maliyeti toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü ila 5’i kadar ve yüksek enerji tasarrufu nedeniyle yalıtım, yatırım maliyetini birkaç sene içinde karşılıyor. Ve ısı yalıtımı, fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salınan sera gazı etkisini yarı yazıya azalttığı için küresel ısınma ile mücadeleye de katkı sağlıyor.

Odaları gereğinden fazla ısıtmayın!

Unutmayın! Oda sıcaklığını sadece 1 derece düşürmek bile yüzde 6’lık yakıt tasarrufu sağlıyor. En uygun sıcaklık değerleri; oturma odasında 22, yatak odasında 20, antrelerde 18 derece, garaj ve depolarda ise 5-15 derece.

Gizli ısı kaybına dikkat!

Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısının dörtte birinin kaybına neden oluyor. Yalıtımsız bir evde meydana gelen ısı kaybının yüzde 20’si tek camlı pencerelerden kaynaklanıyor. Çift cam kullanmak bu kaybı yarı yarıya indiriyor. Ayrıca pencere ve kapıların kenarlarından kaynaklanan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanmak, kapı çerçevesi kenarındaki çatlakları onarmak da etkili oluyor.

Kış aylarında güneşli günlerde perdeleri açarak güneşten daha fazla yararlanabilirsiniz. Güneş çekildikten sonra ise perdeleri mutlaka kapatın. Kapalı ve uygun perdeler pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önlüyor.

Isıtıcınızın ya da radyatörlerin önüne veya üzerine mermer, çamaşır, eşya vb. koymayın, ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın. Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın. Radyatörlerden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Bu ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirmek de etkili bir çözüm.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/basit-onlemlerle-hem-butcenizi-hem-cevrenizi-koruyun_65396.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!