Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkente Kardeş Kent Yolda

İstanbul’a iki yeni şehir projesi ile partisinin seçimlerde elini güçlendirmeye çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara için de benzer bir proje açıkladı. Erdoğan, Ankara’nın güneyinde ‘Güneykent’ adında 500 bin kişilik yeni bir şehir inşa edeceklerini, burasının uydu kent değil, Ankara’nın önemli bir merkezi olacağını söyledi. Erdoğan’ın

Radikal Gazetesi
Başkente Kardeş Kent Yolda

İstanbul’a iki yeni şehir projesi ile partisinin seçimlerde elini güçlendirmeye çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara için de benzer bir proje açıkladı. Erdoğan, Ankara’nın güneyinde ‘Güneykent’ adında 500 bin kişilik yeni bir şehir inşa edeceklerini, burasının uydu kent değil, Ankara’nın önemli bir merkezi olacağını söyledi. Erdoğan’ın tam olarak yerini söylemediği ‘Güneykent’, Gölbaşı ilçesinin civarına denk geliyor.

Ankara Ticaret Odası’nda dün düzenlenen ‘Ankara Proje Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, seçimlerin ardından, bu projelerin etüt çalışmalarına başlanacağını söyledi. Ankara’nın nüfusunun çok hızlı artarken, şehrin buna hazırlıklı planlanmadığının altını çizen Erdoğan, “Böyle bir nüfus projeksiyonu yapılmadığı için, kentleşme çok çarpık şekilde gelişti. Sadece artan nüfus değil, büyüyen, kamunun ihtiyaçları da sağlıklı bir plana tabi tutulmadı” dedi.

Erdoğan, Ankara için en büyük projelerinin tıpkı İstanbul’daki gibi, yeni bir şehrin inşa ve imarına 12 Haziran seçimlerinden sonra başlanması olduğunu söyledi. Erdoğan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Güneykent adını verdiğimiz bu projeyle Ankara’ya, 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırmış olacağız. Sadece konut, uydu kent olarak değil, Ankara’nın önemli bir merkezi, bir yaşam alanı olarak bu şehri tasarlıyoruz. İstanbul’da olduğu gibi, bu gecekondu bölgelerinden ’ben oraya yerleşmek isterim’ diyen kardeşlerimizi hemen oralara taşıyabileceğiz. Yani yer sıkıntısı olmasın. Şehrin kurulacağı alan hakkında şimdilik bilgi vermiyoruz. Uygulama projesine hemen bir yılı müteakiben başlamış olacağız.”

100 milyon dolarlık yatırım

* Erdoğan’ın açıkladığı 17 maddelik projenin diğer ayrıntıları ise şöyle:
* Ankara, savunma sanayiinin de başkenti olacak. ASELSAN tarafından 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla Radar ve Elektronik Harp Tasarım ve Üretim Merkezi kurulacak. Bu tesis 2 yıl içinde faaliyete geçirilecek.
* Uzay ve Uydu Merkezi TAI tesisleri içinde 100 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçecek. Bu tesiste askeri uydular ile TÜRKSAT’a ait haberleşme uydularının üretimi gerçekleştirilecek.
* Yeni bir adalet sarayı yapılacak.
* Ankara, bölgenin sağlık merkezi olacak. Toplam 7 bin yatak kapasiteli iki tane şehir hastanesi kurulacak. 2 milyon 800 bin metrekare alana kurulu iki şehir hastanesinde, 2 genel ve 19 ihtisas hastanesi olacak. Bu iki şehir hastanesi, Keçiören Etlik semtinde ve Bilkent’te inşa edilecek.
* 40 bin seyirci kapasiteli, UEFA kriterlerine uygun bir stadyum yapılacak.
* Geçen yıl kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi uluslararası bir bilim merkezi olarak büyütülecek. Üniversitenin yüzde 25’i uluslararası öğrencilerden oluşacak.
* Ortadoğu’nun en büyük hayvanat bahçesi, Ankara’da inşa edilecek. Hayvanat bahçesinde, ayrıca bir lunapark ve gösteri merkezi de bulunacak.
* Hıdırlıktepe’de, bir inanç ve tarih müzesi inşa edilecek.
* Ulus Tarihi Kent Projesi çerçevesinde Hacı Bayram Camii merkez olmak üzere, kalenin etekleri, Altındağ ve çevresi gecekondulardan temizlenecek.
* Kızılay’da ‘yenileme’ çalışması yapılacak.
* Eskişehir yolu üzerinde, 83 milyon lira tutarında yatırımla “Milli Botanik Parkı” inşa edilecek. Botanik parkında, Türkiye genelinde yetişen 4 bin endemik bitki bulunacak.
* Kızılcahamam, Güdül, Haymana, Çubuk, Çamlıdere, Ayaş ve Beypazarı’ndaki termal su kaynakları yeni bir konseptle değerlendirilerek tesisler inşa edilecek. Termal sağlık turizmine ağırlık verilecek.
* Üç otoyol projesi hayata geçirilecek. Ankara-Niğde, Ankara-İzmir ve Ankara-Samsun arasına otoyol inşa edilecek.
* Kızılay-Çankaya, Kızılay-Keçiören ve Batıkent-Sincan metro hatları tamamlanacak. Kızılay-Akyurt fuar alanı ile havaalanı arasında yeni bir raylı sistem inşa edilecek.
* Keçiören ile İstanbul Bulvarı arasına inşa edilecek 15 kilometrelik tünelle Keçiören, İstanbul, Eskişehir ve Konya yoluna bağlanacak. Tünel, 3 yıl içinde tamamlanacak.

Mamak’ta yıkım

* Kuzey Ankara Protokol Yolu Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde Ankara’nın en yoğun gecekondu bölgesi Mamak’ta 13 bin 750 gecekondu yıkılacak.

ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/baskente-kardes-kent-yolda_87536.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!