Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bazı Fabrikaların Üretimi Kısarak Fiyatların Düşmesini Engelledikleri İddia Edildi

Türkiye'de bazı fabrikaların demir üretimini kıstıkları için fiyatların düşüşünü engelledikleri iddia edildi. A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı demir fabrikalarının üretimi kısması, inşaat sektörünün canlı olması ve başta Kuzey Irak'a yapılan demir ihracatının devam etmesi, demir fiyatlarının Mayıs ayından itibaren sürekli artmasına neden

yapi.com.tr / AA
Bazı Fabrikaların Üretimi Kısarak Fiyatların Düşmesini Engelledikleri İddia Edildi

Bazı demir fabrikalarının üretimi kısması, inşaat sektörünün canlı olması ve başta Kuzey Irak'a yapılan demir ihracatının devam etmesi, demir fiyatlarının Mayıs ayından itibaren sürekli artmasına neden oldu.

Mart ayına kadar tonu bin ila bin 100 liradan satılan demir, Mayıs ayından itibaren artış göstermeye başladı. İnşaat sezonunun açılmasıyla birlikte 1 Mayıs tarihinde tonu bin 255 ile bin 285 liradan satılan inşaat demirinin 1 tonu, 25 Mayıs'ta bin 400 liraya çıktı. 31 Mayıs tarihinde ise tonu bin 530 liraya kadar yükselen demir, Haziran ayında bin 485 liradan, Temmuz ayında ise bin 500 liradan satılmaya başlandı.

Hurda demir fiyatlarının sürekli yükselmesinin, bazı fabrikaların üretimi kısarak fiyatların düşmesini engellemelerinin de demir fiyatlarının yüksek olmasına neden olduğu bildirildi.

Toptan demir satıcılarından İsmail Çağan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, seçim öncesi ve seçim sonrası talebin canlanması, üretimin ihtiyacı fazlasıyla karşılayamaması ve ihracat nedeniyle fiyatların sürekli artma eğiliminde olduğunu söyledi.

Çağan, ''Demir üreten bazı fabrikalar, istediğimiz miktarda demir vermiyor, taleplerimizi geciktiriyorlar. İstediğimiz miktarda demiri istediğimiz anda bulamıyoruz. Bazı fabrikalar üretimi kısarak fiyatların düşmesini engelliyor. Dolardaki artış da demir fiyatlarının artmasında biraz etkili oldu. Hurda demir fiyatları da sürekli artıyor'' dedi.

İsmail Çağan, hurda demir fiyatlarının artmasına Çin'in neden olduğunu da dile getirerek, ''Çin, dünyanın her yerinden hurda demir topluyor. Hurda demirin 1 tonu Çin'in hurda demir talebi nedeniyle bu yıl 580 dolardan 620 dolara çıktı. Şu anda hurda demirin 1 tonu 680 dolara kadar çıktı. Demir fabrikaları tam kapasite çalışırsa fiyatlar biraz düşebilir'' diye konuştu.

Demir satıcılarından Şaban Miraboğlu da fiyatların artmasının, piyasada yeteri kadar demir bulunamamasından kaynaklandığını ifade ederek şunları söyledi:

''Demir satıcıları, istediği miktarda demir bulamıyor. Piyasada üretimden kaynaklanan bir sıkıntı var. Bu sıkıntı sonucu fiyatlar artıyor. Demir fabrikaları talebi karşılayabilse fiyatlar düşer. Fiyatların yüksek olması en çok üretimle ilgili.''

İnşaat demirinin yanı sıra, ray demiri, kütük demir, demir saç, boru, jiletli tel, dikenli tel, profil ve teneke fiyatları da değişik oranlarda arttı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bazi-fabrikalarin-uretimi-kisarak-fiyatlarin-dusmesini-engelledikleri-iddia-edildi_88194.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!