Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ben hâlâ Bir Romantiğim Galiba

Gama adını duymayan pek kimse yoktur sanıyorum. Hatta sadece Türkiye’de değil, başta Rusya olmak üzere, üstlendiği müteahhitlik hizmetleri ve gerçekleştirdiği inşaatlarla diğer ülkelerde de hayli tanınıyor. Gama’nın kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer ise mütevazı ve kendini ön planda göstermek istemeyen bir isim...

Cumhuriyet Gazetesi
Ben hâlâ Bir Romantiğim Galiba

Gama adını duymayan pek kimse yoktur sanıyorum. Hatta sadece Türkiye’de değil, başta Rusya olmak üzere, üstlendiği müteahhitlik hizmetleri ve gerçekleştirdiği inşaatlarla diğer ülkelerde de hayli tanınıyor. Gama’nın kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer ise mütevazı ve kendini ön planda göstermek istemeyen bir isim... Gama geçen hafta kuruluşunun 50. yıldönümünü kutladı. Biz de Çırağan Sarayı’nda düzenlenen galanın hemen öncesinde, Üçer ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Planlama, Finansman ve Yatırımlar Grup Başkanı Hakan Özman ile uzun bir sohbet gerçekleştirdik.

Evet 1959 yılında Ankara’da bir inşaat şirketi olarak o zaman üç genç mühendis arkadaş, Erol Üçer, Yüksel Erimtan ve Uğurhan Tunçata ile işadamı Raif Mumcu ortaklığında kurulan Gama, bugün 17 ülkede faaliyet gösteren, 20 bin çalışanı bulunan 1.27 milyar cirolu dev bir yapı. 2007’de General Electric (GE) ile yüzde 50 ortak olarak üç yıl içinde 3 milyar dolar yatırım planı açıkladı. İnşaat dışında enerji ve su işlerinde büyüyor. 70’li yıllarını süren Üçer ise hâlâ bir çocuk gibi heyecanlı...

- 50. yılınızı kutladığınız bugünden geriye doğru gittiğinizde nasıl bir değişim geçirdiğinizi anlatabilir misiniz?

- Erol Üçer: 1959 yılında Gama’nın temellerini attığımız zaman, tek bir hayalimiz vardı. İyi bir mühendislik şirketi olmak ve büyük ölçekli tesisler kurmak. Bu hayalimiz, aradan geçen süre içinde yeni boyutlar kazanarak büyüdü ve önemli ölçüde gerçekleşti. İlk yola çıktığımızda Türkiye’de iş yapan Batılı firmaların inşaat ve montaj işlerini gerçekleştiriyorduk yalnızca. Şöyle bir örnek vereyim: 50 yıl önce 50 megavatlık Mersin Termik Santralı’nın inşaat işlerini yaptık. 50 yıl sonra bugün şöyle bir tablo var karşımızda. Bütün İrlanda’nın elekrik enerjisinin yüzde 10’unu temin eden termik santralı hem 22 ay gibi kısa sürede yapacak, üstelik de bunun sahibi olacaksınız. Rusya’da 2 doğalgaz santralı ilk kez bir yabancı firma tarafından yapılacak ve bu şirket siz olacaksınız. Bugün aynı anda farklı ülkelerde toplam 2000 megavatlık enerji santralını üstelik anahtar teslim yapan bir yapıya sahibiz. 18 ülkede iş yaptık. Şu anda 11 ülkede faaliyet gösteriyoruz.

- Gama şemsiyesi altında kaç şirket var?

- Gama 2002 yılında kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine girdi. 2003 yılında Gama Holding A.Ş’yi kurduk. Gama Holding her biri kendi içinde şirketler ve ortaklıklar barındıran Gama Endüstri A.Ş., Gama Enerji’nin bulunduğu Gama International B.V, Gama Güç A.Ş., ve Gama Ticaret A.Ş. olmak üzere 5 ana gruptan oluşuyor. Bunların altında 38 alt şirket var.

- Enerjide önümüzdeki dönem için hedefleriniz nedir?

- Gelecek 5 yıl için 3 bin MV’lik yatırım hedefimiz var. Şu anda geliştirilen projelere baktığımızda, Gama Enerji’nin altında, 8 adet toplam 475 MV’lık rüzgâr santralı projemiz var. 11 adet toplam 313 MV olan hidroelektrik santralı projemiz var, 432 MV’lık bir doğalgaz çevrim santralımız var. 625 MV’lik de kömürle çalışan bir santral, Gama Enerji’nin geliştirmekte olduğu projeler arasında. Gama Enerji olarak 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık daha yeni enerji yatırımı yapmayı planladık.

‘Mühendisliği çok benimsedik’

- Yola çıktığınız ilk yıllarda şirkette işe aldığınız mühendislere hisse verip ortak yaptınız. Neden böyle bir uygulamayı tercih ettiniz? Bugün durum ne?

- Sanırım İTÜ’nün bize aşıladığı heves ve heyecanın da etkisi ile biz mühendisliği çok benimsedik. Ticaret o dönemde hep ikinci planda kaldı.. Hedefimiz daima yeni teknoloji ile yeni ve başarılı işler yapmak oldu. O dönemde Batılı şirketlerin yaptıklarını yapabileceğimize inanmıştık. O dönemde NATO işleri vardı. Bizim de ilgi alanımızdı. Onları yapmaya başladığımız zaman kaliteli ve dil bilen mühendislere ihtiyacımız olduğunu gördük. Ancak işimizde güvendiğimiz ve sürekliliği olan kadroların varlığı son derece önemliydi. Kısa sürede doğru yolun onları da yaptığımız işe ortak etmekten geçtiğini anladık. Gelecek vaat eden mühendislerimizi de aramıza alarak yeni bir şirket kurduk. Gama İnşaat yerine Gama Endüstri. Böylece herkes işin sahibi oldu. Hisselerimizin yüzde 40’ını 13 mühendisimize dağıttık. Şu anda onların mirasçıları ile birlikte 440 ortaklı bir yapıyız. Onları ikinci kuşak olarak tanımlıyoruz ve şu anda şirketin yönetiminde ciddi söz sahibi onlar. Hatta şimdi 3. kuşak da görevde.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ben-hala-bir-romantigim-galiba_74958.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!