Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Betonlaşmaya Çeyrek Var

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yeni planlarda Expo için herhangi bir alanın işaretlenmediğini vurgulayan meslek odaları, bu organizasyonun rant çevrelerinin önünü açmak için araç olarak kullanıldığını ileri sürüyor.

Cumhuriyet Ege
Betonlaşmaya Çeyrek Var

İnciraltı üzerine evvelce hazırlanan, ardından dava konusu olan ve yargılaması halen süren Turizm Merkezi Çevre Düzeni Planı'nın yenisi hazırlandı. Davalık olan ve iptali istenen planın benzeri niteliğindeki son düzenleme, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Askı süresi içerisinde herhangi bir itiraz gelmezse ya da yapılacak olası itiraz reddedilirse plan uygulamaya konulacak. Buna göre İnciraltı'na 80 bin yatak kapasiteli turistik oteller inşa edilebilecek. Yanı sıra 10 bin kişinin barınmasını öngören konutlar yapılabilecek. Çok sayıda alışveriş merkezi konuşlandırılabilecek.

21 Nisan 2011 tarihinde onaylanan İnciraltı Turizm Merkezi Çevre Düzeni Planı, İzmir'e ulaştı. Yeni planlamanın öncekinden ayrıştığı çok fazla nokta yok. Yalnızca ayrıntılardaki küçük farklar dikkat çekiyor. Bunlara örnek vermek gerekirse, ilkinde 12 bin kişilik olarak ön görülen konut alanları, son planda 10 bin kişilik olarak gözüküyor. Bu ve benzeri farkların İnciraltı üzerine hazırlanan planın, şehircilik ilkeleri eksenine oturmayacağı vurgulanıyor ve yeni planın da dava konusu yapılacağı savunuluyor.

Bu aşamada gündeme gelen unsurlardan birisi de, İzmir'in Expo 2020'ye adaylık süreci oldu. Başta siyasiler olmak üzere kentteki aktörler, Expo 2020'nin düzenleme hakkının İzmir tarafından alınması halinde, fuar alanının İnciraltı olacağını vurgulamaya başladılar. Ancak İnciraltı üzerine hazırlanan son planda, Expo alanıyla ilgili en ufak bir ayrıntı yer almıyor. Söz konusu planda toplamda 690 hektar alana vurgu yapılıyor. Bunun içinde tercihli kullanım alanı, turizm tesisi alanı, günübirlik turizm tesisi alanı, sosyal tesis alanı, kür merkezi ve ticaret alanı gözüküyor.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, gelişmelerle ilgili olarak, “Planlama ciddi bir iştir” diyor. Expo'nun da rant çevrelerinin önünü açmak için araç olarak kullanıldığını ileri sürüyor. Türkiye'nin turizm belgeli toplam yatak sayısının 650 bin civarında olduğunu belirterek, “Siz şimdi kalkıyor ve İnciraltı gibi bir yere 80 bin yatak kapasiteli turistik oteller kurmak istiyorsunuz. Yetmiyor 10 bin kişinin yaşayacağı konutlar inşa etmeyi planlıyorsunuz. Yetmiyor alışveriş merkezleri konuşlandırmayı tasarlıyorsunuz” diyor.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada da, “Yıllardır süregelen İnciraltı sorununun, artık bilinçli bir strateji olduğu ortaya çıkmıştır” denildi. 2009 yılında onaylanan ve dava konusu yapılan planın yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulduğu kaydedilerek, yargılama sürecinin halen devam ettiği ve esasa yönelik kararın henüz verilmediği anımsatıldı.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/betonlasmaya-ceyrek-var_87343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!