Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilirkişi: Biz Bilmeyiz

Yıkılma tehlikesi nedeniyle kapılarını yaklaşık bir buçuk yıl önce ziyaretçilere kapatan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'ne (MTA) ait Tabiat Tarihi Müzesi'nin akıbeti yılan hikâyesine döndü.

Radikal Gazetesi
Bilirkişi: Biz Bilmeyiz

b>Yıkılma tehlikesi nedeniyle kapılarını yaklaşık bir buçuk yıl önce ziyaretçilere kapatan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'ne (MTA) ait Tabiat Tarihi Müzesi'nin akıbeti yılan hikâyesine döndü. MTA ve ODTÜ tarafından hazırlanan raporlarda inşaat sırasında malzemeden çalındığı belirlenen müzenin durumu yargıya intikal edince, Ankara 5. Ticaret Mahkemesi yeni bir bilirkişi kurulu görevlendirdi. Bilirkişi kurulu üç ay çalıştıktan sonra, böyle bir çalışmanın 'bilirkişilik' kapsamında yapılmasının 'kesinlikle mümkün olmadığını' belirterek, mahkemeye mühendislik bürolarından profesyonel hizmet alınmasını tavsiye etti.

30 milyon YTL harcandı
Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü binasındaki müzenin çağdaş bir yapıya kavuşturulması için 1998 yılında ihale açıldı. 1 milyon 35 bin YTL keşif bedeli biçilen bina için, yüzde 42, yüzde 16 ve yüzde 15 oranlarında üç kez maliyet artışı yapıldı. Müze, 2003'te yeni binasına taşındı.

Ancak bugünkü değerle 30 milyon YTL'ye mal olan müzede açılıştan önce tavanda akıntılar başladı. Bunu duvarlardaki çatlaklar ve temelde kaymalar izledi. MTA ve ODTÜ'nün hazırladığı raporlarla binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun ortaya çıkması üzerine inşaatı üstlenen Kur İnşaat firması aleyhinde dava açıldı.

'Bu iş çok kapsamlı'
Ankara 5. Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme yeni bir bilirkişi ekibi görevlendirdi. İnşaat mühendisi Prof. Dr. Hüsnü Can, makine mühendisi Prof. Dr. Nevzat Onur, elektrik mühendisi Cengiz Taplamacıoğlu, inşaat yüksek mühendisi Ünsal Soygür ve avukat Ufuk Beyazıt'tan oluşan beş kişilik bilirkişi heyeti 28 Nisan - 19 Temmuz 2006 arasında müzede yaklaşık üç ay çalıştı. Her geçen günün hayati önem taşıdığı müzede inceleme yapan bilirkişi kurulu, hazırladığı raporda tespit ettiği eksiklikleri sıraladı.

Kurul, raporunda mahkeme sürecinin daha da uzamasına yol açabilecek şu yargıya vardı: "Böyle kapsamlı bir çalışmanın bilirkişilik görevi kapsamında gerçekleştirilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bu çalışma bu konuda uzman mühendislik bürolarından profesyonel hizmet alınarak gerçekleştirilebilir."

7 Şubat 1968 tarihinde hizmete açılan ve şu an kapalı olan Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye'nin ilk ve en büyük tabiat tarihi müzesi olması bakımından önem taşıyor. 10 bin 800 metrekare kullanım alanına sahip müzede, Türkiye'nin hemen her bölgesinden mineral, fosil ve kayaç örnekleri bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bilirkisi-biz-bilmeyiz_47810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!